REPORTAJ. Revoltă în piețele aflate sub cerul liber: ”Unde ne spălăm după ce punem mâna pe bani? Piața noastră era mai curată decât supermarketul”

Andrei Cezar 09.11.2020, 19:03

Restricțiile impuse de autorități, intrate în vigoare astăzi, și care au ca scop limitarea răspândirii noului virus vizează și piețele agroalimentare. Activitatea acestora din spațiile închise a fost sistată, iar comercianții au fost nevoiți să își scoată tarabele afară, pentru a-și putea vinde marfa. Problema principală este acum frigul, care îi afectează grav pe fermierii veniți la București cu saci întregi de marfă. Fructele și legumele riscă să se strice dacă stau prea mult pe tarabă. Reporterii Impact.ro au vizitat câteva piețe din Capitală. Unii comercianți ni s-au plâns că le este foarte frig sub cerul liber, alții, că nu au unde să se spele pe mâini.

Piețele din București au fost închise la interior. Vânzătorii, nevoiți să-și vândă marfa pe tarabele scoase afară, în frig.

Ziua de 9 noiembrie va rămâne una tristă pentru țăranul român. A fost dat afară din piață și pus să stea sub cerul liber, dacă vrea să își vândă marfa, după ce guvernul a adoptat o serie de măsuri noi împotriva răspândirii noului coronavirus, printre care și închiderea piețelor agroalimentare la interior. Micii producători sunt revoltați ca urmare a deciziei autorităților și spun că le va fi imposibil să reziste frigului, cu atât mai mult cu cât iarna bate la ușă. În plus, aceștia consideră că marfa pe care o vând se va strica mult mai repede dacă va sta la temperaturi scăzute.

Tarabele din Piata Floreasca, scoase pe trotuar in fata unui supermarket
Tarabele din Piata Floreasca, scoase pe trotuar in fata unui supermarket

În Piața Floreasca, spre exemplu, administratorii le-au amenajat comercianților un spațiu chiar pe trotuarul din fața unui supermarket. Câteva tarabe au fost amplasate în acest loc, unde doar câțiva norocoși au reușit să se instaleze:

”Pe noi ne miră faptul că, deși suntem fix în fața unui supermarket, oamenii intră tot îl el să cumpere. Piața Floreasca era, cred, cea mai ordonată din București. Toată lumea intra pe o ușă și ieșea pe alta. De curățenie nici nu mai vorbesc. O dată pe lună se închidea piața și se făcea curățenie generală. Și nu era o piață foarte aglomerată. Pe când la supermarket se intră pe o ușă și se iese tot pe aceeași ușă. Și oricum este foarte aglomerat înăuntru.

Chiar nu pot să înțeleg de ce un supermarket în care intră mult mai multă lume este lăsat să funcționeze, iar pe noi în piață ne-au închis. Piața noastră oricum nu era foarte mare, cum e Piața Obor de exemplu.”, ne-a spus, revoltată, Florica, una dintre vânzătoare.

Nicoleta, o altă doamnă care încearcă să își vândă și ea marfa puținilor trecători, ridică problema igienei din locație:

”Nu avem condiții, nici măcar apă nu avem. Nici la toaletă nu ne mai lasă să intrăm. Nu ai unde să te speli pe mâini. I-ai dat clientului marfa și el îți dă banii. Noi punem mâna pe bani și nu avem unde să ne spălăm. Înăuntru ne duceam să ne spălăm pe mâini și ne dezinfectam. Acum dăm doar cu dezinfectant”, a declarat revoltată femeia.

La distanță de câteva tarabe, o altă comerciantă vinde fructele și legumele de sezon, dar și fructe exotice. Ea ne-a declarat: ”Fructele exoice se vor strica primele, în câteva ore, pentru că nu trebuie ținute în frig”. Femeia este de părere că autoritățile au luat măsura închiderii piețelor pentru a ajuta supermarketurile, care ”au avut de suferit după ce s-au închis restaurantele”. Tot ea le-a dat și un sfat autorităților:

”Ar trebui să mute și școala în supermarket, pentru că acolo nu se îmbolnăvește nimeni.”

Tarabe in interiorul Pietei Obor
Tarabe in interiorul Pietei Obor

În Piața Obor, comercianții te servesc cu mănuși de iarnă în mâini

La Obor, față de zilele trecute când lumea se îmbulzea la cumpărături, astăzi situația a fost cu totul diferită. Oameni puțini, iar multe dintre tarabe erau goale, cu toate că este una dintre piețele care au primit aprobare de funcționare și în interior, după ce geamurile retractabile au fost deschise.

”Este frig aici, dar nu avem ce face. Ne îmbrăcăm mai bine și supraviețuim.”, ne-a mărturisit o doamnă care își aștepta clienții.

La o altă tarabă, o bătrână bine îmbrăcată și cu mănuși de iarnă în mâini își ademenește clienții: ”Haide, mamă, să vindem și noi zarzavaturile astea, că se strică.” Am întrebat-o cum rezistă, iar femeia mi-a răspuns:

”Greu. Este foarte firg. E răcoare și vara aici, dar acum. Stăm așa cum putem, ce să facem, unde să mergem? Am muncit toată vara pentru legume și acum ce să facem, să le aruncăm? Și-au bătut joc de noi!”

Iar doamna Rodica, altă comerciantă ne-a mărturisit:

”Uitați ce distanțare, că nu mai e nimeni prin piață. A auzit lumea că se închid piețele și nu a mai venit. În timpul stării de urgență a fost mai bine pentru că era organizat. Se intra printr-un capăt și se ieșea prin celălalt, iar geamurile au rămas închise. Era bine dacă făceau ca atunci pentru că acum este curent, iar noi suntem bătrâni și nu putem să rezistăm prea mult în condițiile astea”.

Piata Cremenita
Piata Cremenita

Tot în Sectorul 2, una dintre cele mai noi și cochete piețe, Cremenița, a fost zăvorâtă și ea începând de astăzi, după ce în urmă cu nici două luni era inaugurată cu mare fast de fostul viceprimar, Dan Cristian Popescu. Afară se găsea doar o câteva rafturi cu fructe și legume. Un bărbat venit să prospecteze oferta îi spune ironic unei alte persoane: ”Au încercat (n.r. autoritățile) să împace și capra și varza, dar nu au împăcat-o pe niciuna”.

În urma intrării în vigoare a acestei măsuri, comercianți din mai multe orașe din țară au protestat, nemulțumiți de deciziile autorităților. În Piața Crângași, spre exemplu, luni dimineața s-a iscat un întreg scandal, iar pentru a-l aplana a fost nevoie de intervenția polițiștilor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe