”Ca un computer stricat”. Declarațiile uluitoare ale lui Stephen Hawking despre viața de apoi, ce credea geniul că se petrece după moarte

Ioana Bucur / 13.01.2021, 18:46
”Ca un computer stricat”. Declarațiile uluitoare ale lui Stephen Hawking despre viața de apoi, ce credea geniul că se petrece după moarte

Fizician, cosmolog, profesor, autor, subiect de film, actor și cel care a revoluționat percepția asupra universului. Stephen Hawking a reușit toate astea, țintuit, timp de aproape jumătate de secol, într-un scaun cu rotile. Condamnat, de când avea doar 21 de ani, la moarte sigură, englezul a dezvăluit, cu  câțiva ani înainte să se stingă, ce crede el, de fapt, despre viața de apoi.

Mărturisirea terifiantă a lui Stephen Hawking. Ce spunea despre viață și moarte

Pe 14 martie 2018, omenirea pierdea una dintre cele mai sclipitoare minți din istoria sa. Stephen Hawking a murit, la vârstă de 76 de ani, în locuința sa din Cambridge, Marea Britanie, ca un miracol al medicinei. Avea doar 21 de ani când a fost diagnosticat cu o maladie neurodegenerativă. De fapt, medicii nu i-au dat un diagnostic, ci o sentință la o moarte lentă, cumplită. I-au spus că nu va apuca să își sărbătorească a 25-a zi de naștere. Încet, dar sigur, nu și-a mai putut folosi picioarele, apoi mâinile, iar boala a progresat. Țintuit într-un scaun cu rotile, putea comunica doar cu ajutorul unui computer. Dar a trăit…încă jumătate de secol. Stephen Hawking a devenit un superstar nu doar al lumii științifice. A fost fizician, cosmolog, profesor, autor, subiect de film, actor și teoretician al originii universului.

Însă boala ce i-a acaparat întreaga existență i-a oferit o abordare specială asupra morții. Într-un interviu acordat publicației The Independent, în 2011, Stephen Hawking a făcut mărturisiri emoționante despre viață, moarte și viața de apoi:

„Am trăit cu posibilitatea să mor înainte de vreme timp de 49 de ani. Nu mă mai tem să mor, dar nici nu mă grăbesc să mor. Mai am atât de multe de făcut înainte”, spunea fizicianul.

Ce spunea Stephen Hawking despre viața de apoi
Avea 21 de ani când a fost diagnosticat cu o maladie neurodegenerativă. Sursa foto: BBC

Viața de apoi, în viziunea geniului. Ce credea că se întâmplă după moarte

Conștient, mai mult ca oricine, despre propria sa mortalitate, Stephen Hawking a vorbit despre conceptul de „viață de apoi” și a dezvăluit ce credea el că se întâmplă, de fapt, după moarte.

„Percep creierul ca pe un computer care va înceta să mai funcționeze atunci când componentele sale cedează. Nu există rai sau viață de apoi pentru un computer stricat; asta e doar un basm pentru oamenii care se tem de întuneric”, a declarat acesta.

Stephen Hawking a fost, de-a lungul vieții, un contestatar vehement al ideii de divinitate și viață după moarte. Fizicianul a explicat că este normal, chiar natural, ca oamenii să creadă într-un zeu atotputernic înainte să fie expuși la știință. Ironia sorții a făcut ca una dintre cele mai importante lucrări ale sale să fie folosită de fanaticii religioși pentru a „demonstra” existența divinității, citând chiar fraza ce încheie „Scurta istorie a timpului”: „Ar fi cel mai important triumf al rațiunii dacă l-am înțelege pe Dumnezeu”.

Cu opt ani înainte de a muri, Stephen Hawking a explicat că acea frază nu este o dovadă a credinței sale, ci este doar o metaforă, folosită pentru a argumenta că nu a fost nevoie de un creator pentru ca universul să se formeze.

„Ce am vrut să zic prin asta este că dacă am înțelege regulile universului, am ști tot ce știe Dumnezeu, în cazul în care chiar există Dumnezeu. Dar nu există. Sunt ateu”, spunea el pentru El Mundo.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI