Bucureștiul va fi legat de un oraș important printr-un drum de mare viteză. Ofertele au fost deja depuse

Ana Anitoiu, Cătălin Mureșanu 28.05.2021, 20:24

Bucureștiul va fi legat de un oraș important printr-un drum de mare viteză. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat vineri că ofertele pentru proiectarea acestuia au fost deja depuse. Încă nu a fost stabilit dacă va fi vorba despre o autostradă sau despre un drum expres.

Ministrul Transporturilor, despre drumul de mare viteză ce va lega Bucureștiul de un oraș important

Potrivit ministrului Transporturilor, Bucureștiul va fi legat de Târgoviște printr-un drum de mare viteză. Cătălin Drulă a anunțat că pentru proiectarea acestui drum au fost depuse vineri șapte oferte. Oficialul a precizat că a fost demonstrat un interes mare atât din partea unor firme de profil din România, cât și a unora din străinătate, în vederea elaborării studiilor de traseu și soluțiilor tehnice (SPF+SF) ale noului drum.

”Am spus din primele zile ale mandatului că soluția pentru această legătură este un drum nou de mare viteză (120-130km/h) cu 2 benzi pe sens și separare pe mijloc, noduri și intersecții denivelate, în afara localitaților. NU dublarea drumului existent DN71 care trece pe 53% din lungime prin localități. Decizia privind profilul final (autostradă sau drum expres) va fi luată în prima etapă a contractului”, a scris Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Bucurestiul va fi legat de un oras important printr-un drum de mare viteza. Ofertele au fost deja depuse
Traseul ilustrativ pentru drumul de mare viteza. Varianta finala va reiesi din contractul pentru care s-au depus ofertele

Care este următoarea etapă în proiectarea drumului de mare viteză

Potrivit ministrului Transporturilor, urmează să fie realizat un studiu de fezabilitate cu grad mare de detaliu, un proiect tehnic preliminar al viitorului drum. Pentru acesta se vor face investigații geotehnice și modelare a terenului, astfel încât mai târziu să poată fi licitat corect ”pe modelul design&build”.

Cătălin Drulă a precizat că legătura cu Capitala va fi făcută, cel mai probabil, cu un nod din viitoarea autostradă de centură A0 Nord. ”Și această licitație beneficiază de reforma caietului de sarcini cu condiții contractuale mult mai clare și echilibrate. Astfel vom evita problemele de pe contractele din trecut”, a menționat ministrul.

Ministrul Transporturilor, despre lucrările de pe DN71

De asemenea, Cătălin Drulă a anunțat că pe DN71 au fost făcute reparații pe suprafețe extinse pe 35.000 de metri pătrați și reparații ale unor gropi pe 2.000 de metri pătrați. În plus, au fost instalate panouri mari de orientare și indicatoare rutiere de orientare.

”Urmează: amenajarea tuturor intersecțiilor, trecerilor de pietoni și punctelor negre de pe traseu cu semnalizare orizontală și verticală, marcaj antiderapant, gard pietonal, marcaje rezonatoare, stâlpișori lamelari și alte indicatoare rutiere. În luna iunie se vor finaliza aceste lucrări.

În fine, pe Lotul 2 al DN71 de la Târgoviște la Sinaia va fi reluată licitația pentru modernizare. Cea precedentă fusese anulată pentru că nu se prezentase nimeni. Documentația a fost refăcută pe baze mai solide, cu prețuri actualizate și termene mai realiste”, a mai anunțat ministrul.