Bucureștenii vor îngheța „oficial” în locuințe. Termoenergetica a oprit furnizarea încălzirii

Mihnea Tălău 31.03.2022, 10:57
Bucureștenii vor îngheța „oficial” în locuințe. Termoenergetica a oprit furnizarea încălzirii

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunțat, joi, încheierea sezonului de încălzire 2021 – 2022, „având în vedere evoluţia temperaturilor exterioare din ultima perioadă”. Prognoza meteo îi contrazice însă, specialiștii anunțând că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval.

Locuinţele bucureştenilor nu vor mai fi încălzite

Concret, locuințele bucureștenilor nu vor mai fi încălzite de sistemul centralizat de termoficare. Nu că până acum, pe parcursul iernii, în multe zone ale Capitalei a fost căldură în apartamente, dar acum este oficial.

„Astfel, începând cu data de 31 martie 2022 sunt iniţiate procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordați la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti.
Oprirea agentului termic pentru căldură este făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori, efectele fiind resimțite pe tot parcursul următoarelor 72 de ore.

Măsura este luată în conformitate cu prevederile articolului nr. 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, modificat prin H.G. 337/2018, care precizează că „oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10 grade Celsius, între orele 20.00 –06.00“, se arată în comunicatul Termoenergetica.

Comparativ cu anul trecut, sistarea căldurii se produce cu mai bine de o lună mai devreme. Atunci aceasta a fost oprită pe 4 mai.

De unde această mare grabă

Graba pare să aibă însă alte cauze, mai ales că de ieri s-a votat în Consiliul General al Capitalei dublarea prețului la gigacalorie.Începând cu data de 1 aprilie 2022, Primăria Capitalei dublează pretul gigacaloriei pentru populație, de la 143 lei, la 330 lei.

Banii dispar de pe piaţă. Cu ce vor fi înlocuite bancnotele pe care le ştim cu toţii

În plus prognoza meteo arată temperaturi sub media zonei, nopți la rând cu temperaturi sub 10 grade Celsius.

Altfel ar fi fost destul de simplu să se consulte prognoza pe zilele viitoare, când ne putem aștepta, potrivit specialiștilor, pe timpul nopții și la temperaturi negative.

Astfel, în perioada 04.04.2022 – 11.04.2022, temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Capitală.

Până atunci, iată, pentru vineri 1 aprilie, meteorologii anunță că vremea va fi în general instabilă, cu înnorări temporar accentuate. În cea mai mare parte a ţării, va ploua moderat, iar local se vor cumula şi cantităţi de apă însemnate. În sud şi în est, fenomene asociate instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice şi rafale de vânt) se vor semnala începând din orele după-amiezii şi pe alocuri pot fi mai intense.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 şi 25 grade Celsius, iar minimele termice vor fi cuprinse între 3 şi 1o grade Celsius, Bucureștiul nefăcând excepție.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...