Se scumpește gigacaloria în București. Anunțul făcut de Nicușor Dan pentru toți bucureștenii

Ana Anitoiu 29.03.2022, 14:44
Se scumpește gigacaloria în București. Anunțul făcut de Nicușor Dan pentru toți bucureștenii

Se scumpește gigacaloria în București. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut anunțul, luni, în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Arad. Oficialul a precizat de când ar putea fi majorat tariful pentru bucureșteni.

Nicușor Dan, despre scumpirea gigacaloriei în București

Primarul General al Capitalei a declarat că scumpirea gigacaloriei pentru locuitorii Bucureștiului ar putea fi aprobată în ședința de miercuri, 30 martie, a Consiliului General. Nicușor Dan a propus încă de toamna trecută ca prețul pe care bucureștenii îl plătesc să crească cu 70%. Adică de la 163,03 lei la aproximativ 280 de lei.

Întrebat dacă se scumpește gigacaloria în București, Nicușor Dan a răspuns, râzând: „Da, poimâine. Dar las cifra să fie comunicată în ședința de consiliu care va avea loc miercuri”, a declarat Nicușor Dan, la Arad.

Totuși, potrivit unor surse citate de Spotmedia.ro, deocamdată nu există o decizie finală la nivelul Consiliului General referitoare la procentul cu care se va scumpi gigacaloria pentru populație.

Se scumpeste gigacaloria in Bucuresti. Anuntul facut de Nicusor Dan
Gigacaloria ar urma sa se scumpeasca pentru bucuresteni

Ba chiar este posibil, conform acelorași surse, ca proiectul referitor la cumpirea gigacaloriei pentru populație să nu intre miercuri pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General, în ciuda anunțului făcut de Nicușor Dan.

Motivul ar fi posibila necesitate a parcurgerii unei serii de proceduri ce durează, la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov.

Motivul pentru care Primăria Capitalei vrea scumpirea gigacaloriei

Propunerea pe care primarul Nicușor Dan a făcut-o toamna trecută a fost susținută de grupul PNL, dar nu și de USR. În contextul scumpirilor în domeniul energiei și al pierderilor din rețeaua de conducte a Termoenergetica SA, prețul gigacaloriei a crescut începând noiembrie, de la ceva peste 500 de lei la 860 de lei.

Totuși, populația achită în continuare partea din gigacalorie la nivelul stabilit în 2011 de Consiliul General – de aproximativ 163 de lei, din care 19% TVA. Însă, de la 1 ianuarie, taxa pe valoare adăugată pentru distribuția de energie termică a scăzut de la 19 la 5%. Prin urmare, populația plătește în prezent doar 140,7 lei per gigacalorie.

Primăria Capitalei vrea scumpirea gigacaloriei pentru că nu are suficienți bani de încălzire, în lipsa unui ajutor considerabil de la Guvern. Termoenergetica SA susține că are nevoie de o subvenție de 2,12 miliarde de lei în acest an. Adică o sumă dublă față de cea de anul trecut.

Bugetul Capitalei pentru acest an prevede mai puțin de un miliard de lei pentru subvenționarea termoficării. Această sumă este mai mică decât cea plătită sub formă de subvenție anul trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...