Bogdan Aurescu, despre alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Ministerialei: „România contează, atât la nivelul NATO şi al UE, cât şi la nivel internaţional”

Elena Avramescu 28.11.2022, 06:43
Bogdan Aurescu, despre alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Ministerialei: „România contează, atât la nivelul NATO şi al UE, cât şi la nivel internaţional”

În numai câteva zile, un eveniment de marcă va avea loc în România, deoarece va gădzui primul eveniment de nivel înalt al Alianţei Nord-Atlantice într-un stat de pe Flancul Estic, ce se află în prima linie de apărare a NATO. Așadar, șeful diplomaţiei de la Bucureşti a spus câteva cuvinte cu privire la importanța majoră a organizării acestui întruniri pentru țara noastră.

Bucureștiul va găzdui reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO

„Alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Ministerialei (Reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO – n.r.) are multiple semnificaţii. Şi mă bucur că în zilele următoare „toţi ochii” vor fi aţintiţi spre Bucureşti, pentru că, în mod real, timp de câteva zile, cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică vor fi dezbătute aici.

Este un semnal clar al faptului că România, în această parte a lumii, contează, atât la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi la nivel internaţional, în general”, a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Ministrul român al afacerilor externe a ținut să mai precizeze că pentru România, acest eveniment marchează o încărcătură simbolică aparte, ținând cont că anul acesta se împlinesc nu mai puțin de 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO la Summitul de la Praga din 21 – 22 noiembrie 2002.

„Este prima reuniune aliată formală la nivel înalt din România după Summitul de la Bucureşti din 2008. Dar este şi prima reuniune a miniştrilor de externe aliaţi după Summitul de la Madrid din iunie, deci un moment care ne permite să examinăm stadiul implementării deciziilor foarte importante ale acestuia, mai ales pentru Flancul Estic.

Şi mă bucur pentru faptul că, tot în mod simbolic, avem oportunitatea de a aduce în atenţia opiniei publice importanţa rolului NATO şi valorile pe care Alianţa le reprezintă, garanţiile ample de securitate pe care ni le oferă”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României

În încheiere, ministrul Afacerilor externe a ținut să mai puncteze faptul că nu este o coincidenţă că prima participare formală a unui ministru al Afacerilor Externe din Republica Moldova are loc în cadrul unei reuniuni ministerială a NATO la Bucureşti.

„Este în pregătire o Declaraţie comună a miniştrilor de Externe, al cărei text se află în curs de negociere. O astfel de practică nu este comună reuniunilor miniştrilor Afacerilor Externe, ceea ce demonstrează încă o dată importanţa reuniunii de la Bucureşti.

Sunt încrezător că eforturile diplomaţiei române şi ale celorlalţi aliaţi vor rezulta într-o Declaraţie care să reflecte interesele şi obiectivele majore ale României, ca parte a intereselor şi obiectivelor comune ale statelor NATO, inclusiv în pregătirea viitorului Summit de la Vilnius, din 2023, dar şi în scopul reafirmării abordării hotărâte şi vizionare a Alianţei”, a mai notat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...