Bogdan Aurescu, declarație fermă după incidentul din Polonia: „Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez”

Elena Avramescu 16.11.2022, 13:27
Bogdan Aurescu, declarație fermă după incidentul din Polonia: „Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez”

Tragedia din Polonia a stârnit reale îngrijorări în toată Europa, iar acest incident demonstrează că sunt probleme de securitate care nu trebuie ignorate, de aceea este nevoie să se aducă clarificări în privința circumstanţelor în care a avut loc acesta, după cum a notat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Declarația lui Bogdan Aurescu, la o zi după incidentul din Polonia

„E foarte important ca toate circumstanțele să fie elucidate, trebuie să aflăm exact care sunt cauzele acestui incident. E prematur în acest moment să ne pronunțăm cu privire la cauzele incidentului și la măsurile care urmează să fie decise de NATO.

Cum au arătat președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, România e solidară cu Polonia în aceste momente foarte dificile, ne exprimăm condoleanțele pentru cele două victime. Este extrem de important să nu facem speculații, să aflăm mai întâi circumstanțele”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit Digi24.

Acesta a ținut să mai precizeze că tragedia petrecută ieri în Polonia ne arată realitatea din prezent, mai precis cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. România a ținut să mai menționeze că este în contact strâns cu aliatul şi partenerul strategic polonez, tocmai de aceea este vital ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai curând posibil.

În plus, nu au existat solicitări specifice din partea partenerilor polonezi.

„Am luat notă de declarațiile lui Joe Biden și a președintelui Poloniei, să facem apel la calm și să examinăm toate circumstanțele. Nu facem speculații, orice ipoteze trebuie puse deoparte până avem exact rezultatele discuțiilor”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu

În plus, Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a avut mai multe disucții cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, imediat după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina în care au murit doi oameni.

„Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului”, a scris generalul Petrescu pe pagina sa de Facebook.

S-a stabilit ca ambasadorii NATO se se întâlnească astăzi, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei Nord-Atlantice, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. Articolul 4 din Tratatul NATO prevede că „părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi”.

„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a spus presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Tratatul Atlanticului de Nord a fost semnat la Washington, la data de 4 aprilie 1949, și reprezintă documentul oficial care guvernează funcţionarea organizaţiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...