Bogdan Antonescu, despre fenomene meteo extreme în România. Țara noastră poate fi afectată de tornade puternice în viitorul apropiat

Elena Avramescu 02.01.2023, 09:14
Bogdan Antonescu, despre fenomene meteo extreme în România. Țara noastră poate fi afectată de tornade puternice în viitorul apropiat

În ultima vreme, s-a vorbit tot mai des despre despre posibile tornade mari în România, ținând cont de schimbările climatice cu care omenirea se confruntă în ultimii ani. Astfel că Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice, este de părere că o parte din ţara noastră ar putea fi afectată de tornade în viitor.

Se anunță posibile tornade puternice în România

Tornadele în România nu sunt chiar o noutate, mai ales că primele astfel de fenomene au fost sesizate din 1860, chiar la Bucureşti, unde au fost analizate de primul director al Institutului de Meteorologie. Astfel că tornada s-a format în zona unde se află acum localizată Delta Văcăreşti.

„Nu sunt fenomene neobişnuite, doar că după 1945 ele nu mai sunt menţionate în înregistrările meteorologice sau în presă. În acest timp, între 1945 şi 1989 au existat tornade şi ne putem da seama pentru că ştim cum se formează tornadele şi atunci ne putem întoarce în timp să vedem dacă au existat acele condiţii şi în anii 1970,1980 şi au existat.

A existat o tornadă în 1912 în judetul Mureş de astăzi, unde au fost 17 victime şi aproximativ 500 de răniţi. Este o tornadă de care abia acum s-au aflat detalii,deşi tornada a fost destul de popularizată în presa vremii, însă nu a fost considerată ca un eveniment deosebit. Un eveniment de genul acesta în zilele noastre ar fi considerat o consecinţă a schimbărilor climatice”, a spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice, potrivit Antena 3.

Inceput de tornada in apropierea Bucurestiului. Fenomenul a fost filmat, e avertizare de vreme severa
Tornada in apropierea Bucurestiului

Expertul în fenomene meteorologice a ținut să mai precizeze că o parte din ţara noastră ar putea fi afectată de tornade în viitor. În acest sens, din punct de vedere al condiţiilor meteorologice, observăm că partea de sud-est a României este regiunea unde apar cele mai des condiţiile perfecte pentru tornade şi de unde sunt cele mai multe raportări.

Vremea se schimbă radical în România

Chiar dacă ne aflăm în plină iarnă din punct de vedere calendaristic, vremea de afară pare să contrazică acest lucru. Astfel că temperaturile continuă să rămână neobișnuit de ridicate pentru începutul lui ianuarie. Cu toate acestea, meteorologii avertizează însă că în numai câteva zile iarna o să-și intre pe deplin în drepturi.

„Începând din a doua parte a iernii, cam de pe 16 ianuarie, am putea avea și intervale în care să apară fenomenele specifice iernii: strat de zăpadă și în zone mai joase de relief și viscol”, a spus Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la România TV.

Luni, 2 ianuarie, vremea va rămâne caldă pentru această dată, iar cerul va fi variabil, cu doar câteva înnorări în a doua parte a intervalului în nord-vest. În zonele joase de relief, mai precis dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu slabe intensificări în zona montană înaltă. În plus, temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 18 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între minus 2 şi 7 grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...