Avertismentul meteorologilor pentru România după ce o tornadă a fost observată la Sulina. „Vor mai fi”

Andra Daoud 02.08.2022, 18:02
Avertismentul meteorologilor pentru România după ce o tornadă a fost observată la Sulina. „Vor mai fi”

Vara aceasta s-a remarcat prin numeroase fenomene meteo extreme, iar furtunile însoțite de descărcări electrice și grindină au fost frecvente pe parcursul ultimelor luni. Nu sunt însă singurele manifestări ale vremii, iar recent o tornadă a fost observată în zona Sulina. Ce spun meteorologii despre aceasta și ce șanse sunt să mai vedem astfel de fenomene.

Avertisment din partea meteorologilor, după tornada de la Sulina

Turiștii aflați în zona Sulina au fost recent martorii unui fenomen meteo care se întâmplă rar în țara noastră. Mai mulți oameni au surprins cu telefonul mobil o tornadă, formată în timpul unei furtuni puternice.

Zona în care s-a format tornada se afla în acel moment sub avertizare Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii. Înainte să se formeze tornada, vântul a suflat cu rafale puternice și cantitățile de apă au depășit 30 de litri pe metrul pătrat. Roxana Bojariu, climatolog, a explicat cum se formează astfel de fenomene meteo și de ce este de așteptat să le mai vedem.

„Da, suntem acum pe Cod portocaliu de vijelii exact în zona județului Tulcea, pe partea de litoral. Ori astfel de fenomene, tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, instabilității puternice. Nu toate vijeliile generează tornade. Cam 10 % din cele mai puternice vijelii generează aceste tornade. Și ce văd eu acolo este un nor. Nu-mi dau seama bine dacă face contactul cu suprafața terestră sau cu suprafața marină.

Definiția pentru tornadă sau trombă, în cazul în care avem respectivul eveniment pe mare da, am avut astfel de fenomene și putem avea în continuare și mai ales când avem astfel de instabilități anunțate chiar prin Codul portocaliu.

Până la urmă, astfel de fenomene extreme au mai fost și vor mai fi, în funcție și de ingredientele care generează aceste fenomene, adică generează instabilitățile ce până la urmă favorizează formarea tornadelor sau a trombelor. Și vorbim aici inclusiv de anumite ingrediente favorizate de încălzirea globală”, a explicat climatologul, la Antena 3.

Avertismentul meteorologilor pentru Romania dupa ce o tornada a fost observata la Sulina
Tornada de la Sulina, surprinsa din alt unghi

Luna iulie s-a remarcat printr-un număr-record de avertizări meteo

Vom mai vedea fenomene meteo extreme în țara noastră în perioada următoare, avertizează meteorologii și nu e exclus să mai vedem chiar și tornade. Motivul are legătură cu masele de aer cald și rece care se deplasează în atmosferă, potrivit specialiștilor.

„Schimbul de masă de aer cald cu masa de aer mai rece în mai puţin de o oră poate să determine diferenţe termice între cele două mase de aer mai mari de 10 grade. Cu cât această diferenţă este mai mare, cu atât amplitudinea fenomenelor este una severă şi atunci se întâmplă astfel de fenomene”, a explicat, la rândul său, Elena Mateescu, director ANM, potrivit Antena 3.

Potrivit meteorologilor, în luna iulie au fost emise cele mai multe avertizări meteo, atât de caniculă, cât și de ploi și vijelii.

Urmăriți Impact.ro și pe