Se schimbă vremea complet în România. Zonele afectate de tornade şi de alte fenomene meteo extreme

Stan Filon 10.01.2022, 15:36
Se schimbă vremea complet în România. Zonele afectate de tornade şi de alte fenomene meteo extreme

După cum am putut observa cu toții, vremea s-a schimbat destul de mult și în România, în ultimii 20 de ani. Iernile geroase, cu troiene de zăpadă parcă sunt doar o amintire. În schimb, avem parte de ierni din ce în ce mai blânde, asemănătoare cu o toamnă prelungită. În loc de ninsori avem mai multe ploi, iar specialiștii spun că acesta este efectul încălzirii globale și este doar începutul. Tornadele și vremea extremă pe care le vedeam doar în filmele de la Hollywood își vor face apariția din ce în ce mai des și în România.

Vremea se schimbă complet și în România

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a vorbit despre schimbările vremii la care am luat cu toții parte, dar a spus și la ce trebuie să ne așteptăm pe viitor. Veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, mai ales că România va avea parte din ce în ce mai des de fenomene meteo extreme. Specialistul spune că anotimpurile se vor schimba. Studii publicate recent arată că sezonul de vară, practic, se lungește foarte mult, în timp ce sezonul de iarnă propriu-zisă își scurtează durata de la an, la an. Studiile arată că dacă omenirea va continua să emită din ce în ce mai mult dioxid de carbon, în anul 2100 vara va avea nu mai puțin de 6 luni.

Iubitorii de soare și de mare s-ar putea bucura, însă acest fenomen vine cu schimbări dramatice. Valurile prelungite de căldură vor crea condiții mai propice pentru incendii de vegetație și fenomene extreme, agricultura va avea de suferit și sunt multe alte schimbări negative.

Vremea se schimba complet si in Romania
Vremea se schimba complet si in Romania

„Fenomene mult mai intense decât ceea ce vedem acum”

„E puțin ciudat, pentru că dacă ne gândim că temperatura globală crește, ne-am aștepta să avem mai puține fenomene extreme în timpul iernii, de pildă, să avem precipitații – cum am avut acum – în timpul iernii, dar să nu avem ninsoare. Lucrurile stau exact invers, pare cumva contraintuitiv, dar schimbările climatice și faptul că creșterea temperaturii este mult mai accentuată în regiunile nordice, în apropierea regiunilor polare, fac ca structurile de vreme să fie perturbate și atunci vom avea, e adevărat, mai puține evenimente severe în timpul iernii, mai puține episoade cu ninsoare severă sau acele valuri de frig, însă când acestea se vor produce, vor fi mult mai intense decât ceea ce vedem acum. Deci, mai rare, dar mult mai intense”, a explicat Bogdan Antonescu pentru Digi 24.

Din cauza încălzirii globale, este posibil ca și România să fie lovită de fenomene meteo extreme, cum a fost anul trecut tornada din cehia, care a făcut prăpăd. De asemenea, ne-am putea confrunta cu grindină de mari dimensiuni și inundații grave.

„Este probabil ca și în România să vedem mai des fenomene extreme: grindină de mari dimensiuni, intensificări ale vântului, valuri de căldură. Cu excepția regiunii de sud-est, cam toate regiunile din România vor fi afectate de valurile de căldură. Vor fi destul de intense, cu durată și temperaturi mai mari.

În schimb, regiunea de sud-est este indicată de studiile climatologice ca fiind propice pentru tornade. Nu este clar de ce, probabil că este și influența Mării Negre și sunt mai multe aspecte locale din regiunea respectivă: toată această combinație de umiditate dinspre Marea Neagră, un teren plat, instabilitate atmosferică”, a explicat Bogdan Antonescu.

Cum va fi vremea în 2022

Ce ne așteaptă în anul 2022? Ei bine, va fi un an cu temperaturi mai ridicate decât cele normale. Specialistul se așteaptă la înmulțirea fenomenelor meteo extreme, iar acest lucru va deveni o nouă normalitate.

„Probabil că 2022 va fi un an în care din nou o să asistăm la fenomene extreme – în primul rând, valuri de căldură destul de accentuate în Europa. E greu de spus dacă sunt de anticipat tornade, dar mă aștept la o tendință de creștere a acestui gen de fenomene – tornade, grindină de mari dimensiuni. Fenomene de acest gen nu sunt raportate numai la stațiile meteo, aici publicul – care a devenit mai atent – ne ajută foarte mult să corectăm date pe care apoi le folosim să facem previziuni, să vedem dacă există un trend în aceste fenomene. Mă aștept ca și anul acesta să fie un an al valurilor de căldură, al fenomenelor extreme. Cumva intrăm într-o nouă normalitate”, spune Bogdan Antonescu.

Meteorologul a mai spus că nu este exclus ca și în România să se producă incendii grave de vegetație, așa cum am văzut vara trecut în Grecia și Turcia, din cauza creșterii temperaturilor.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...