Blue Air este la pământ. Decizia ANAF după ce compania a strâns datorii colosale, de peste 400 de milioane de lei

Stan Filon 04.01.2023, 12:47
Blue Air este la pământ. Decizia ANAF după ce compania a strâns datorii colosale, de peste 400 de milioane de lei

Blue Air este la pământ și pare că nici nu mai are puterea să se ridice. Compania aeriană are datorii imense către ANF, care a și pus sechestru pe 6 aeronave ale companiei. În plus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a anunțat în noiembrie 2022 că va prelua 75% din acţiunile companiei, devenind astfel acționar majoritar Blue Air.

Blue Air este la pământ

Așadar, compania aeriană low cost Blue Air figurează în evidențele ANAF cu obligații de plată în sumă totală de 402,52 milioane de lei, potrivit Profit.ro. ANAF a început încă de anul trecut să-și asigure recuperarea datoriilor, impunând sechestru pe șase aeronave ale companiei aviatice. În plus, a înființat popriri asupra disponibilităților bănești ale Blue Air, precum și adrese de înființare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terți.

BlueAir Aviation figurează în evidențele ANAF cu obligații de plată în sumă totală de 402,52 milioane de lei. Din această sumă, 66.595.172 de lei reprezentă obligații fiscale, iar 335.922.172 de lei reprezintă ajutorul de stat și ajutorul de salvare acordat în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.

Blue Air este la pamant
Blue Air este la pamant

Sechestru pe 6 aeronave Blue Air

Potrivit ANAF, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a instituit în data de 7 octombrie 2022 sechestre asupra bunurilor mobile ale societății, pentru un număr de 6 aeronave și în data de 12 octombrie 2022 pentru suma totală de 84.964.821 de lei.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a anunțat în noiembrie 2022 că va prelua 75% din acţiunile companiei, devenind astfel acţionar majoritar al Blue Air. Compania aeriană a anunțat pe 30 septembrie 2022 că nu poate relua zborurile pe 10 octombrie, cum anunțase inițial, din cauza dificultăților financiare, și nici nu a mai avansat un nou termen pentru reluarea activității.

În plus, ANPC a anunțat pe 4 octombrie că a decis sancționarea cu încă 10 milioane de lei a companiei low cost Blue Air, echivalentul a două milioane de euro, fiind a doua oară în ultimele trei luni când Blue Air era sancționată cu această sumă, compania aeriană primind o amendă identică și în luna iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...