„Biserica Dracilor” din Ialomița devine monument 3D. Ce legendă stă în spatele numelui lăcașului de cult

Daniela Alexandru 17.10.2022, 14:19
„Biserica Dracilor” din Ialomița devine monument 3D. Ce legendă stă în spatele numelui lăcașului de cult

„Biserica Dracilor” din Bărăgan, face parte dintr-un proiect inedit de aducere la viață a unor monumente ce se află în diferite stări de degradare, dar care merită, din punct de vedere istoric sau arhitectural, să rămână vii pentru iubitorii de trecut.

Proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania , Muntenia și Dobrogea” își propune să digitalizeze 40 de monumente din cele trei zone ale României. Mai multe obiective din județe precum Sălaj, Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Argeş, Ialomiţa, Mehedinţi, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Călăraşi şi Olt, vor intra pe lista specialiștilor.

Legenda „Bisericii Dracilor”, acum o ruină

Unul dintre monumentele ce va fi digitalizat este Biserica din satul Ivești, Ialomița, cunoscută și ca Biserica Dracilor, din cauza unei legend ce s-a păstrat de-a lungul vremii.

Abandonată în anul 1997, Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Ivești a rămas în paragină după ce s-a construit noua biserică din sat. Pe vremuri biserica veche se afla în centrul localității, doar că inundațiile și înălțarea pânzei freatice i-a determinat pe localnici să se mute în zonele mai înalte, astfel că acum biserica veche se află în mijlocul pustietății.

Ridicată între 1844 – 1854 de familia boierului Gheorghe Cruțu, lăcașul de cult este construit în stil tradițional muntenesc, cu ziduri masive și plan în cruce. Se spune că pentru a fi construit edificiul au fost aduse din Dobrogea blocuri de granit, transportate de care cu boi.

Legenda care îi dă numele bisericii din Ivănești – Biserica Dracilor – vine din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când câțiva soldați nemți s-ar fi refugiat în acest lăcaș de cult, însă au fost găsiți de soldații ruși și executați chiar în altarul bisericii. De atunci, se crede că biserica este bântuită de sufletele celor uciși acolo și denumită „Biserica dracilor”.

„Biserica Dracilor” din Ialomita devine monument 3D
„Biserica Dracilor” din Ialomita

Ce este proiectul Monumente 3D

Digitalizarea 3D ca metodă inovatoare de păstrare a patrimoniului cultural a stat la baza acestui proiect al Muzeului județean de Istorie și Artă Zalău. După realizarea modelelor 3D, acestea se vor încărca pe platforme informatice atractive care să fie accesibile pentru publicul larg interesat.

„Propunem o abordare inovativă pe principii de dezvoltare durabilă. Astfel, se va folosi o metodă recentă de conservare a patrimoniului cultural, prin a cărei punere în practică poate fi sensibilizat publicul tânăr, cel care va rămâne în timp principalul beneficiar al produselor.

Digitizarea, ca metodă de salvgardare a patrimoniului cultural imobil, permite prezervarea imaginilor obiectivelor de patrimoniu oferind, în același timp, un mai mare control asupra evidenței lor, dar și o mult mai mare accesibilitate publică.

Astfel, prin digitizare, patrimoniul devine open source, iar produsele create (modele digitale 3D și 2D) pot fi folosite în diferite scopuri educative, turistice, de cercetare, restaurare, conservare etc.”, spune Dr. Horațiu Cociș, manager proiect, citat de adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe