Bilanțul SMURD făcut de Raed Arafat. Ce s-a întâmplat în 32 de ani de existență

Andra Daoud 25.09.2022, 15:56
Bilanțul SMURD făcut de Raed Arafat. Ce s-a întâmplat în 32 de ani de existență

Au trecut 32 de ani de când Raed Arafat, actualmente șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a fondat serviciul de urgență SMURD. Prima echipă a devenit operațională la Târgu Mureș, iar în ziua aniversării serviciului, Arafat a ținut să transmită un mesaj despre realizările din ultimele trei decenii.

Bilanțul SMURD, făcut de Raed Arafat, la 32 de ani de la înființarea serviciului

Serviciul de urgență SMURD a împlinit 32 de ani de existență, timp în care, spune Raed Arafat, s-a dezvoltat constant, în ciuda numeroaselor obstacole. În prezent, SMURD are peste 400 de echipe operaționale și 9 baze aeriene. În cele peste trei decenii de existență au avut loc milioane de intervenții, în urma cărora au fost salvate zeci de mii de vieți omenești, mai spune Arafat.

„Astăzi se împlinesc 32 de ani de când am început, cu sprijinul regretatului profesor Mircea Chiorean şi a mai multor colegi voluntari, activitatea primei echipe de intervenţie SMURD din România, la Târgu Mureş! Atunci se numea ”echipa SMUR” pentru că activitatea de descarcerare nu există, din lipsa de echipamente şi de instruire la nivelul pompierilor militari în domeniul descarcerării.

Abia în 1993 am reuşit să obţinem, prin donaţie din partea pompierilor scoţieni, primele echipamente de descarcerare, adăugând un “D”, la propunerea domnului general Ionel Crăciun, comandantul Corpului Pompierilor Militari de atunci, că să se transforme denumirea SMUR în SMURD”, a transmis duminică, pe Facebook, Raed Arafat.

Bilantul SMURD facut de Raed Arafat. Ce s-a întamplat in 32 de ani de existenta
SMURD a implinit 32 de ani de cand a fost infiintat

De la o echipă la 400, în 32 de ani

În cei 32 de ani de la înființare, serviciul SMURD a ajuns de la o singură echipă, la 400 de echipe gata să intervină acordând primul ajutor și terapie intensivă mobilă cu medic. Raed Arafat a transmis că acest lucru a fost posibil datorită implicării a mii de cadre medicale, pompieri, piloți și voluntari, care au venit în ajutorul oamenilor care au avut nevoie.

„De la niciun elicopter la 9 baze de intervenţie aeriană de salvare urmând în curând să devină 11, iar evoluţia sistemului a fost una fără întrerupere, în ciuda tuturor obstacolelor, aducând continuu valoare adăugată sistemului medical şi celui de protecţie civilă din România. În 32 de ani, milioane de intervenţii, zeci de mii de vieţi salvate, uneori chiar cu preţul vieţii pentru salvatorii SMURD.

Le mulţumesc tuturor pentru implicare şi dăruire şi va mulţumesc tuturor pentru sprijinul şi încrederea acordate acestui serviciu şi colegilor care activează în cadrul lui! Le mulţumesc în mod deosebit Inspectoratului General pentru Situaţii de urgenţă, inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi ISUBIF, Inspectoratului General de Aviaţie, şi nu în ultimul rând, le mulţumesc conducerilor spitalelor în structura cărora funcţionează unităţile de primiri urgenţă care reprezintă o parte componentă şi fundamentală a SMURD”, a mai transmis Arafat.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe