Bilanțul de pe frontul din Ucraina care i-a mirat pe șefii NATO. Ce au descoperit despre artileria lui Zelenski

Beatrice Dumitru 27.11.2022, 17:40
Bilanțul de pe frontul din Ucraina care i-a mirat pe șefii NATO. Ce au descoperit despre artileria lui Zelenski

La nouă luni de la începerea războiului din Ucraina, NATO și SUA se confruntă cu o mare dilemă: dacă să furnizeze Kievului armele pe care le cere sau să-și refacă stocurile golite. Armata lui Volodimir Zelenski i-a uimit pe responsabilii NATO după ce aceștia au văzut bilanțul de pe front

Ce au descoperit responsabilii NATO

Între 6.000 și 7.000 de obuze sunt folosite într-o singură zi de armata ucraineană în războiul dus împotriva invaziei ruse. Oficialii NATO, conduși de SUA, susțin că această cantitatea de artilerie utilizată de trupele Kievului este uluitoare. Ambele părți aflate în conflict folosesc muniție într-un ritm nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial.

Responsabilii NATO spun că în timpul războiului din Afganistan, forțele NATO nu trăgeau mai mult de 300 de cartușe de artilerie pe zi și nu aveau griji cu privire la apărarea aeriană, în timp ce Ucraina poate trage mii de obuze zilnic şi este îngrijorată cu privire la apărarea antiaeriană împotriva rachetelor ruseşti şi a dronelor de fabricaţie iraniană.

Bilanțul de pe frontul din Ucraina care i-a mirat pe șefii NATO. Ce au descoperit despre artileria lui Zelenski
Armata Ucrainei folosește zilnic mii de obuze.

O zi în Ucraina echivalează cu o lună sau chiar mai mult în Afganistan”, declară Camille Grand, expert în apărare în Consiliul european pentru relaţii externe, fost până de curând secretar general adjunct al NATO pentru investiţiile în apărare, citat de The New York Time.

Câtă muniție folosește Rusia într-o zi

De asemena, un înalt responsabil al NATO a declarat că, vara trecută, în regiunea Donbas, ucrainenii trăgeau între 6.000 şi 7.000 de obuze de artilerie pe zi. În ceea ce privește armata rusă, aceasta ar lansa între 40.000 şi 50.000 de obuze zilnic, în condițiile în care SUA produc 15.000 de obuze lunar.

Occidentul depune eforturi pentru a găsi echipamente şi muniţii din perioada sovietică, tot mai rare, pe care Ucraina le poate utiliza în prezent, inclusiv rachete de apărare antiaeriană S-300, tancuri T-72 şi în special obuze de artilerie de calibru sovietic. De asemenea, Occidentul încearcă să propună sisteme alternative, chiar dacă ele sunt mai vechi pentru a înlocui stocurile în descreştere de rachete de apărare antiaeriană şi grenade antitanc costisitoare.

În contextul războiului din Ucraina, armata Statelor Unite a luat măsuri speciale pentru a accelera procesele de achiziție de arme pentru a-și reumple depozitele militare golite din cauza fluxului imens și constant de transporturi de arme și muniție către Ucraina în ultimele luni.

Până acum, SUA au livrat Kievului arme în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari, iar pe lângă această sumă, Pentagonul a cheltuit și peste 2,6 miliarde de dolari între mai și octombrie pentru a completa stocurile cheie cu arme, au arătat datele recente privind contractele.

Cu toate acestea, un înalt oficial al UE a acuzat SUA că au fost singura țară care a profitat cel mai mult de pe urma războiului din Ucraina pentru că „vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...