O lună de război în Ucraina. Pierderile Rusiei le depășesc pe cele ale armatei sovietice într-un deceniu în Afganistan

Beatrice Dumitru 24.03.2022, 08:50
O lună de război în Ucraina. Pierderile Rusiei le depășesc pe cele ale armatei sovietice într-un deceniu în Afganistan

În urmă o lună, Rusia invada Ucraina cu scopul declarat de a „demilitariza și denazifica” țara. De atunci s-au dus lupte grele, cu mii de morți în rândul civililor, printre care și copii, și milioane de oameni care au fugit din calea gloanțelor în alte țări. În acest război sângeros Rusia a suferit mai multe pierderi decât în conflictul din Afganistan.

Pierderi mari pentru Rusia

Rusia a suferit mai multe pierderi în prima lună de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina decât a suferit armata sovietică în decursul unui deceniu (1979-1989) în Afganistan, arată datele Ministerului ucrainean al Apărării.

Infograficul publicat de Ministerul Apărării arată că pierderile oficiale ale armatei sovietice în Afganistan s-au ridicat la 15.051 de persoane, în timp ce pierderile suferite în prezent de armata rusă în Ucraina se ridică la aproximativ 15.300, potrivit Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, citat de The Jerusalem Post.

O lună de război în Ucraina. Pierderile Rusiei depășesc pierderile armatei sovietice într-un deceniu în Afganistan
Armata rusă a pierdut peste 10.000 de soldați.

Armata Ucrainei a doborât 100 de avioane rusești

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici a declarat că se așteaptă ca faza activă a invaziei ruse să se încheie până la sfârșitul lunii aprilie, deoarece avansul rusesc a stagnat, deja, în multe zone. Acesta a mai precizat că Rusia a pierdut 40% din forțele sale de atac și, de asemenea, a minimizat perspectiva ca Rusia să poarte război nuclear.

Pe 22 martie, Oleksi Arestovici anunța că forţele ucrainene au doborât cel de-al 100-lea avion rusesc deasupra Mariupolului, iar încă două avioane inamice au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk, conform datelor preliminare.

Rusia a pierdut șase generali

În această primă lună de război, șase generali rusi au fost uciși de armata ucraineană, împreună cu zeci de colonei și alți ofițeri, potrivit consilierul lui Volodimir Zelenski, Mikailo Podoliak.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au lovit un depozit de arme ucrainean în afara orașului Rivne, din nord-vestul țării, distrugând un arsenal de arme și echipamente. Ministerul a precizat că a lovit depozitul folosind arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, trase din mare.

Moscova spune că „operațiunea sa militară specială” a fost necesară, deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe