Belarus, pe cale de a se alătura Rusiei în războiul dus împotriva Ucrainei: „Sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv”

Elena Avramescu, Diana Dumitrache 13.01.2023, 12:37
Belarus, pe cale de a se alătura Rusiei în războiul dus împotriva Ucrainei: „Sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv”

Un anunț surprinzător a fost făcut public astăzi, în care era specificat că sunt șanse mari ca Belarusul să intre în conflictul din Ucraina, însă numai dacă Kievul va lua decizia de a invada una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus. Anunțul a fost făcut de un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk.

Rusia și Belarus, aliate împotriva Ucrainei

Se pare că Rusia s-a folosit de Belarus ca o simplă rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din luna octombrie chiar a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune.

Atât Rusia, cât și Belarus au decis să-și intensifice cooperarea militară, ceea ce a dus la temeri conform cărora Moscova ar putea să se folosească de aliatul său apropiat pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei dinspre nord.

În urmă cu ceva timp, Aleksei Polişciuk a acordat un interviu mass-media oficiale, spunând că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt menite să prevină o escaladare, dar a avertizat că Belarus ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul unei „invazii“ pe teritoriul belarus sau al Rusiei din partea forţelor ucrainene.

„Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv din partea Moscovei şi al Minskului”, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă rusă de stat TASS.

Soldatii din Belarus nu vor sa lupte impotriva vecinilor ucraineni
Soldati din Belarus

Aleksei Polişciuk este directorul Departamentului II pentru statele CSI (Comunitatea Statelor Independente) în Ministerul rus de Externe, iar la data de 11 ianuarie, acesta a declarat pentru emisia în limba rusă a Deutsche Welle că în Belarus în prezent se formează un grup de mercenari similar societăţii ruse Wagner a lui Evgheni Prigojin.

În cursul zilei de miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că ţara sa are nevoie să fie pregătită la graniţa cu Belarus.

„Înţelegem că, în afară de declaraţii puternice, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni”, a spus acesta.

Grupul de mercenari „Wagner” vrea să recruteze oameni în Serbia

Departamentul de Stat al SUA a adus acuzații grupului de mercenari Wagner, spunând că se să recruteze cetățeni sârbi pentru a lupta în Ucraina și chiar se încearcă să anihileze astfel de tentative.

În acest sens, Consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, a discutat cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Belgrad, inclusiv despre activitățile PMC Wagner, o companie militară privată condusă de omul de afaceri Evgheni Prigojin, care este implicată activ în invazia rusă în Ucraina.

„Vedem că grupul Wagner încearcă să angajeze personal militar în Serbia și în alte țări și nu vom tolera acest lucru. Nu știu dacă există îngrijorare în Serbia în legătură cu acest lucru, dar am vorbit despre preocupările noastre. Și vrem să începem o acțiune comună cu autoritățile din Belgrad și din alte locuri în care Wagner este prezent pentru a pune capăt acestei activități”, a declarat Derek Cholle.

În urmă cu câteva zile, publicația Politico a relatat că Statele Unite colectează informații despre această activitate în mai multe țări, cum ar fi Serbia, Mali și Republica Centrafricană. Astfel că SUA ia în considerare desemnarea Grupului Wagner ca organizație teroristă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...