Poate Belarus să schimbe soarta războiului din Ucraina? Lukașenko acuză posibile „lovituri” pe teritoriul său și reactivează alianța cu Rusia

Andrei Dumitrescu 12.10.2022, 14:43
Poate Belarus să schimbe soarta războiului din Ucraina? Lukașenko acuză posibile „lovituri” pe teritoriul său și reactivează alianța cu Rusia

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a anunțat formarea unei „organizații militare comune” cu Rusia și a afirmat că Ucraina pregătește un atac asupra Belarusului.

„Ucraina nu doar discută, ci plănuiește lovituri pe teritoriul Belarusului”, a declarat Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu oficiali din domeniul securității, potrivit agenției de presă de stat Belta. „Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești pentru război”.

De la începutul invaziei Ucrainei, Belarus a servit ca zonă de pregătire pentru forțele rusești, inclusiv trupe terestre și lansatoare de rachete. Cu toate acestea, declarația lui Lukașenko a stârnit îngrijorări la nivel internațional cu privire la faptul că Belarus va juca în curând un rol mai activ în conflict.

Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia au pregătit trupe în ultimele zile, susținând că pregătirile sunt în conformitate cu alianța dintre cele două țări, Uniunea de Stat.

Ce este alianța dintre Rusia și Belarus

Contractul „Statului Uniunii” a fost semnat de Belarus și Rusia în 1999 și, de atunci, acestea au luat măsuri în vederea realizării unei uniuni politice, militare și economice de-a lungul celor 1.200 de kilometri de frontieră.

Acordul prevede că statul Uniunii poate înființa o unitate militară comună pentru autoapărare în cazul în care teritoriul rusesc sau belarus este amenințat.

În ciuda faptului că Lukașenko nu a oferit nicio dovadă că Kievul ar intenționa să atace Belarusul, declarațiile sale publice despre o amenințare iminentă au creat cadrul pentru formarea armatei combinate.

„Peste” 1.000 de soldați

„Nu ar trebui să ne așteptăm la un număr mare din partea forțelor armate ruse. Dar vor fi mai mult de 1.000 de persoane”, a declarat Lukașenko.

Potrivit expertului în domeniul apărării Konrad Muzyka, de la compania poloneză Rochan Consulting, este puțin probabil ca Rusia să poată contribui cu mult personal din cauza pierderilor semnificative suferite de această țară în cele peste șapte luni de lupte din Ucraina.

Prin urmare, cea mai mare parte a acestor trupe va fi probabil furnizată de Minsk.

Belarus are aproximativ 45.000 de soldați, 60 de avioane și 600 de tancuri, potrivit unui raport din 2021 realizat de Muzyka pentru think tank-ul Centrul Internațional pentru Securitate și Apărare cu sediul în Estonia.

Dar, potrivit lui Muzyka, care urmărește mișcările militare belaruse din martie, unitățile belaruse care ar urma să fie angajate sunt lipsite de experiență și relativ slabe.

Forță comună „defensivă”

Forța comună va fi pur „defensivă” și va fi trimisă la granița Belarusului, a declarat marți ministrul belarus al apărării, Victor Khrenin.

„Subliniem încă o dată că sarcinile grupării regionale de forțe sunt pur defensive. Iar toate activitățile desfășurate în acest moment au ca scop furnizarea unui răspuns suficient la acțiunile din apropierea granițelor noastre”, a declarat Khrenin într-un comunicat.

Acest lucru ar putea însemna că forțele Statului Uniunii sunt trimise pentru a apăra granița de vest a Belarusului cu Polonia, Lituania sau Letonia, membre ale Uniunii Europene și NATO – sau la granița de sud a țării cu Ucraina.

Reactia lui Volodimir Zelenski dupa incheierea referendumurilor de aderare la Rusia. Mesajul pentru Vladimir Putin

Trimiterea de trupe în sud și alimentarea zvonurilor privind o intervenție militară ar putea fi o încercare de a lega forțele Kievului, potrivit lui Muzyka, contribuind la reducerea presiunii asupra armatei ruse, în timp ce aceasta continuă să fie forțată să dea înapoi de contraofensiva Ucrainei.

Răspunsul Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți, în cadrul unei reuniuni a liderilor G7, că Rusia încearcă să antreneze aliatul său Belarus în războiul din Ucraina.

„Rusia încearcă să atragă în mod direct Belarus în acest război, jucând o provocare potrivit căreia noi am pregăti, se pare, un atac asupra acestei țări”, a declarat Zelensky, cerând ca observatori internaționali să fie plasați la granița dintre Ucraina și Belarus „pentru a monitoriza situația de securitate”.

În timp ce un atac asupra unei țări NATO este extrem de puțin probabil, anunțul lui Lukașenko ar putea însemna că Minskul se pregătește pentru un rol mai direct de sprijinire a Rusiei în Ucraina.

Într-un scenariu posibil, afirmațiile privind un atac iminent al Ucrainei asupra Minskului ar putea face parte dintr-o operațiune sub steag fals menită să creeze sprijin public pentru o acțiune militară a Belarusului.

Dar, pentru moment, este prea devreme pentru a putea ghici care sunt obiectivele reale ale lui Lukașenko, a declarat Muzyka.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...