Noul Cod fiscal ar putea fi modificat. Reducerea impozitelor și deducerea chiriilor, printre măsurile propuse de parlamentari

Ana Anitoiu 05.01.2023, 19:08
Noul Cod fiscal ar putea fi modificat. Reducerea impozitelor și deducerea chiriilor, printre măsurile propuse de parlamentari

Noul Cod fiscal ar putea fi modificat, chiar dacă abia a intrat în vigoare. Parlamentarii au depus un proiect în acest sens, iar printre măsurile pe care le-au propus se numără reducerea impozitelor și deducerea chiriilor.

Ce modificări au propus parlamentarii

Un proiect depus de parlamentari pentru modificarea Codului fiscal include, printre altele, următoarele modificări: revenirea la cota de impozitare de 5% pentru dividente, de la 8% cât este acum; introducerea unui impozit de 3% pentru dividendele plătite de microîntreprinderi; și reintroducerea plafonului maximal de un milion de euro cifră de afaceri pentru încadrarea ca microîntreprindere.

De asemenea, parlamentarii au propus: renunțarea la obligativitatea de a avea minim un angajat pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor; introducerea companiilor de consultanță și management în categoria întreprinderilor; precum și introducerea unei deduceri pentru impozitul plătit pe veniturile din chirii.

Proiectul de modificare a noului Cod fiscal a fost inițiat de parlamentari neafiliați care au cerut aprobarea acestuia în procedură de urgență. Acest proiect va intra pe ordinea de zi luna viitoare, când începe următoarea sesiune parlamentară.

Afacerea cu care au dat lovitura doi frati din Bihor
Noul Cod fiscal ar putea fi modificat

Președintele PSD, despre impozitare

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în luna decembrie, că din punctul său de vedere, viitorul este impozitarea progresivă, dar numai după ce ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vama vor trece la digitalizare.

„Asta nu înseamnă că va aduce mai multe impozite. Va fi impozitat capitalul, diferenţiat. Este un lucru normal, este şi în Statele Unite, e peste tot în lume. Trebuie să ieşim din această retorică cu cota unică. Nu mai există în România cota unică.

Sunt foarte multe excepţii în Codul Fiscal. E iarăşi o retorică pentru că trebuie să existe un climat concurenţial, la fel, trebuie scoase din acele excepţii din Codul Fiscal şi trebuie făcută digitalizarea ANAF”, a adăugat liderul PSD Marcel Ciolacu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...