Salariu minim de 4000 de lei în România, pentru acești angajați: în ce domeniu sunt privilegiații

Gabriel Peneș 23.11.2022, 10:48
Salariu minim de 4000 de lei în România, pentru acești angajați: în ce domeniu sunt privilegiații

Salariu minim de 4.000 de lei în România, pentru acești angajați. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei brut. Există, totuși, o categorie socio-profesională ce se va bucura de un cuantum mai mare decât ceilalți angajați, în această privință, inclusiv de scutiri de taxe pe care le-au avut și în acest an.

Salariu minim de 4000 de lei în România, pentru acești angajați

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim în România va crește la 3.000 de lei brut, conform anunțului guvernanților. Dar angajații dintr-un anumit domeniu vor beneficia de un cuantum mai mare al salariului minim și anume de 4.000 de lei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, marți seara, printre altele, în cadrul emisiunii lui Victor Ciutacu de la România TV,  și despre salariile românilor din domeniul construcțiilor. Demnitarul a declarat că românii care lucrează în acest domeniu vor beneficia de o majorare a salariului minim de la 3.000 de lei, cât este în prezent, la 4.000 de lei.

Anterior, președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a precizat că acest sector, cel al construcțiilor, va fi încurajat în continuare. Din acest motiv, spunea liderul social-democrat pe rețelele de socializare, salariul minim în construcții va fi majorat la 4.000 de lei și se vor păstră, în continuare, scutirile de taxe existente și la acest moment.

Angajații din construcții sunt singurii angajați din România care, anul acesta, au fost favorizați de creșterea salariului minim brut. În prezent, aceștia primesc un salariu brut de 3.000 de lei, iar cel net este de 2.362 de lei. Suma este cu 838 de lei mai ridicată decât minimul garantat pentru ceilalți angajați din România.

În ce domeniu sunt privilegiații

Lucrătorii din domeniul construcțiilor beneficiază, pe lângă un salariu minim mai mare și de anumite scutiri ori reduceri de taxe și impozite datorate statului.

Mai precis, este vorba despre contribuția la asigurările sociale, care este de 21,25% în prezent. Aceeași contribuție, pentru restul angajaților este de 25%. În plus, ei beneficiază și de exceptarea de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătatea, cea de 10%, pe care restul angajaților o plătesc.

Nu în ultimul rând, este vorba și despre exceptarea de la plata impozitului pe venit, în valoare de 10%, pe care restul angajaților o plătesc. Amintim că au existat discuții cu privire la eliminarea acestor beneficii pentru lucrătorii din construcții, deoarece acestea ar afecta bugetul de stat, însă până acum nu a avut loc nicio discuție oficială în acest sens.

Chiar dacă este unul dintre cele mai ofertante domenii de muncă din România, având în vedere că salariul minim este garantat, angajatorii din acest sector spun că este greu să găsească personal calificat. Din acest motiv, ei încearcă să ofere salarii cât mai atractive.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....