Editorial Alin Buzărin

Bancă care, ba-n mâncare! O cacofonie multinațională împodobește centrul Capitalei, la doi pași de Intercontinental

Alin Buzărin 24.09.2021, 16:03
Bancă care, ba-n mâncare! O cacofonie multinațională împodobește centrul Capitalei, la doi pași de Intercontinental

Priviți bannerul publicitar și, dacă sunt copii prin preajmă, puneți-le mâna la ochi! Din două motive. Unul, să nu vă ceară hârtie igienică. Celălalt, să nu creadă că doamna învățătoare vorbește prostii, atunci când îi conjură să evite cacofoniile.

Peste analfabetismul cătanelor

Nu mai departe de ieri amendam într-un editorial din playsport.ro relația îngrozitoare cu limba română a celor de la CSA Steaua, care au reușit să scrie pe tricourile echipei de volei ”Performanta creaza Performanta”, adică trei tâmpenii în numai trei cuvinte: ”creaza” cu un singur ”e” în loc de doi, literă mare hodoronc-tronc în mijlocul propoziției și lipsa impardonabilă a diacriticelor, ceea ce denotă lipsă de respect față de cei care citesc.

Dar iată că bătătorii de pas de defilare din Ghencea sunt mici copii (de trupă?) față de gomoșii bancheri care mânjesc limba română cu fecale scrise într-o zonă din buricul târgului.

Banca care, ba-n mancare! O cacofonie multinationala impodobeste centrul Capitalei, la doi pasi de Intercontinental
”Doctii si profesionistii manageri bancari n-au reusit sa detecteze niciun amarat in stare sa fereasca zidurile bucurestene de o asemenea oroare!”

Ași la romgleză, repetenți la limba română

Stindard al corporatismului biruitor la orașe și sate, Unicredit e o bancă paneuropeană, mega-multi-națională, cu sute de mii de clienți în România și cu milioane de mușterii ”overseas”, cum le place milenariștilor să se exprime în romgleză. Însă o instituție financiară de o asemenea amploare și de un asemenea succes n-a fost în stare să găsească un absolvent de clasa a cincea, care să ticluiască două rânduri promoționale fără să mânjească limba română cu această cacofonie strigătoare la cer!

În sistemul bancar se vorbește acea romgleză enervantă pentru urechile oamenilor normali, însă se pare că artificialul idiom e folosit tocmai pentru că vorbitorilor săi le lipsesc cele mai elementare noțiuni de limba română.

Calci pe masterate ca pe dude

Dacă intri într-o bancă (atât cât mai intri, pentru că la multe dintre ele majoritatea operațiunilor se desfășoară tot mai mult online), te izbește aerul gomos al angajaților. Înțoliți în culori sobre, strânși în cravate, doamnele cu toc înalt și cu părul amenajat la firme scumpe, respectivii îți lasă senzația că le știu pe toate, te tratează ca pe un păduche numai bun de jumulit prin dobânzi și comisioane.

Dacă le citești CV-urile, calci pe masterate și pe doctorate ca pe dude, nu mai încapi de universități străinești absolvite, de specializări prin State și de alte astfel de titluri nobiliare valabile în mileniul trei. Însă printre aceste biografii impresionante, docții și profesioniștii manageri bancari n-au reușit să detecteze niciun amărât în stare să ferească zidurile bucureștene de o asemenea oroare!

Grai incult și decerebrat

Trăim într-o societate cu un nivel cultural îngrijorător de scăzut, în care multă lume nu citește altceva decât numărul de pe tramvai și inscripția ”stop” de la intersecție. Sau mesaje pe ecranul telefoanelor, în care lipsa funciară a cuvintelor din vocabular e înlocuită prin emoticoane.

Însă aveam pretenția ca măcar stâlpii societății (iar bancherii se numără printre aceștia) să aibă un nivel gramatical rezonabil. Degeaba! Ne îndreptăm iremediabil către o lume în care și cei mai elevați dintre noi vor umbla cu gura plină de cacofonii, fără ca mirosul urât al acestui grai incorect, incult și decerebrat să deranjeze pe cineva.