Avertismentul BNR pentru toți românii: ce urmează pentru piața muncii de la noi, ce se întâmplă cu firmele din România

Gabriel Peneș 19.04.2023, 10:43
Avertismentul BNR pentru toți românii: ce urmează pentru piața muncii de la noi, ce se întâmplă cu firmele din România

Avertismentul BNR pentru toți românii. Într-un context economic complicat, perspectivele economice ale țării noastre nu sunt chiar roz, la fel ca și situația de pe piața muncii. Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Națională a României au analizat aceste probleme, iar constatările nu au fost dintre cele mai optimiste.

Avertismentul BNR pentru toți românii

Într-o ședință de politică monetară, membrii Consiliului de Administrație al BNR  și-au exprimat preocuparea față de unele tendințe ce se înregistrează în mediul economic și pe piața muncii din țara noastră. Încă din trimestrul trei al anului trecut, a apărut o tendință de descreștere a numărului de anunțuri de angajare, trendul general pe recrutare fiind descendent.

De asemenea, BNR a avertizat asupra unor posibile falimente sau restructurări de firme, cauzate de nevoia de tehnologizare și sistarea sprijinului dat de guvern.

„S-a observat din nou că, pe orizontul mai îndepărtat de timp, capacitatea unor firme de a se menține fiabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi probabil testată și de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme.

Au fost, de asemenea, evocate tendințe de natură structurală, precum extinderea automatizării și digitalizării, alături de recursul în creștere la angajați extracomunitari, ce vor influența probabil tot mai pregnant condițiile de pe piața muncii”, se arată în comunicatul BNR.

Avertismentul BNR pentru toți românii: ce urmează pentru piața muncii de la noi, ce se întâmplă cu firmele din România
Banca Națională a României a avertizat că, în contextul actual economic, multe firme s-ar putea să dea faliment ori să fie nevoite să se restructureze, în 2023

Ce urmează pentru piața muncii de la noi, ce se întâmplă cu firmele din România

Referitor la piața muncii, membrii Consiliului au arătat că efectivul salariaților din economie și-a încetinit și mai mult creșterea în intervalul decembrie 2022-ianuarie 2023, iar rata șomajului BIM s-a redus doar foarte ușor în ianuarie-februarie 2023, după ce în trimestrul IV 2022 aceasta s-a mărit la 5,7 la sută, de la 5,5 la sută în trimestrul precedent, în timp ce rata locurilor de muncă vacante și-a accentuat scăderea, a mai transmis BNR.

Potrivit comunicatului, dinamica anuală a câștigului salarial mediu brut nominal a atins însă valori de două cifre tot mai ridicate în trimestrul IV 2022, mai ales în sectorul privat, deși a continuat să se mărească relativ lent, iar în ianuarie 2023 și-a accelerat ușor ascensiunea, în mare parte ca urmare a majorării salariului minim brut pe economie și a celui din construcții.

„În acest context, membrii Consiliului au reiterat cerința monitorizării atente a evoluțiilor de pe piața muncii, date fiind inclusiv problemele structurale cronice ale pieței, ce ar putea antrena majorări salariale considerabile în anumite sectoare, mai ales în contextul inflației încă ridicate.

Este totuși de așteptat ca, în unele domenii, creșterile să fie moderate de constrângeri la nivelul firmelor venite din costurile mari cu energia și materiile prime, precum și de slăbirea cererii, dar și de perspectiva unei dezinflații relativ alerte în acest an”, se mai arată în comunicatul BNR.

Vești ceva mai bune sunt așteptate în privința inflației, ce va înregistra o scădere semnificativă până la finalul acestui an.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că noile date şi evaluări indică o accelerare a descreşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023, iar apoi la 7% în decembrie 2023 şi la 4,2% în decembrie 2024, implicând rămânerea ei uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, se mai menţionează în document.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....