Avertismentul lui Mugur Isărescu despre banii românilor. Ce urmează să se întâmple în 2023

Beatrice Dumitru 17.03.2023, 11:15
Avertismentul lui Mugur Isărescu despre banii românilor. Ce urmează să se întâmple în 2023

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a tras un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă cu banii românilor în 2023, în contextul prăbușirii Silicon Valley Bank. De asemenea, a avertizat că în acest an creșterea economică va fi în continuare încetinită.

„Riscurile sunt în creştere atât la nivel local, cât și internațional”

Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu. Băncile americane au pierdut 100 mld. dolari din valoarea de piaţă în două zile, iar cele europene 50 mld. dolari. Aceasta este una dintre cele trei instituții financiare prăbușite recent care lucrau și cu criptomonede.

În acest context al colapsului Silicon Valley Bank, Mugur Isărescu a afirmat că sistemul bancar românesc a adoptat o pozițe prudențială și financiară, iar riscurile sunt în creștere atât la nivel local, cât şi internaţional.

Avertismentul lui Mugur Isărescu despre banii românilor. Ce urmează să se întâmple în 2023
Avertisment de la BNR cu privire la banilor românilor.

Poziţia prudenţială şi financiară a sectorului bancar românesc – principala sursă de finanţare a economiei – este adecvată. Cu toate acestea, riscurile sunt în creştere atât la nivel local, cât şi internaţional. Rata capitalului total a rămas adecvată, peste media UE, dar rezerva de capital s-a redus o dată cu valoarea de piaţă, din cauza creşterii rapide a ratei dobânzii. Calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească, rata creditelor neperformante scăzând la niveluri europene şi acoperirea creditelor neperformante de către provizioane menţinându-se la niveluri semnificativ mai mari decât media europeană; profitabilitatea a crescut”, a spus Mugur Isprescu la conferința „Investiţii în vremuri dificile: cum pot prospera firmele româneşti în noul context?”

Creșterea economică, încetinită în 2023

Mugur Isărescu a mai afirmat că, și în acest condiții, sectorul bancar din România se confruntă cu o serie de vulnerabilităţi și a făcut referire la un risc mai mare de nerambursare a împrumuturilor din sectorul privat pe fondul înrăutăţirii condiţiilor macroeconomice, incertitudinea cu privire la evoluţiile viitoare şi creşterea serviciului datoriei din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor.

Guvernatorul BNR a vorbit și despre perspectivele creșterii economice în acest an și a menționat că pentru 2022 creşterea anuală a PIB-ului real este estimată să ajungă la circa 5%, mai mică decât cea înregistrată în 2021, Anul trecut, creşterea a fost determinată de avansul substanţial din prima parte a anului.

În 2023, se preconizează că activitatea economică internă va pierde un avânt semnificativ, din cauza anumitor influenţe negative substanţiale. O contribuţie favorabilă la creşterea economică va veni, în special pe termen mediu, din fondurile europene, inclusiv din programul Next Generation EU”,  a adăugat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a mai făcut referire și la încetinirea creditării, care a început în al doilea semestru al anului 2022, iar fenomenul a fost cauzat de înăsprirea atât a politicii monetare, cât şi a standardelor de credit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...