Avertisment crunt pentru români! Carne de câine, vândută pe post de carne de miel. Specialiștii de la DSVSA te învață cum să le deosebești

Andra Daoud 19.04.2022, 10:29
Avertisment crunt pentru români! Carne de câine, vândută pe post de carne de miel. Specialiștii de la DSVSA te învață cum să le deosebești

Direcția Sanitar Veterinară îi atenționează pe români în această perioadă, cu privire la locurile de unde cumpără carne de miel. Vânzătorii ambulanți profită de această perioadă și încearcă să îi păcălească pe clienții de bună-credință, ajungând chiar să vândă carne de câine, pe post de carne de miel. La ce trebuie să fie atenți românii atunci când cumpără carne.

Carne de câine, vândută pe post de carne de miel

Mai sunt câteva zile până la Paște, iar românii sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile și cumpărăturile. Cum produsele preparate din carne de miel sunt tradiționale pentru această sărbătoare și nu lipsesc de pe mesele românilor, acest tip de carne este la mare căutare în aceste zile.

De acest lucru profită și unii vânzători ambulanți, care ajung să vândă carne provenită de la animale moarte și tranșate sau chiar carne de câine pe post de carne de miel. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu îi avertizează pe oameni să fie foarte atenți atunci când cumpără carne de miel:

Este controlat întreg lanțul de producție, depozitare, transport și valorificare, iar eventualele intervenții/modificări neconforme în ceea ce privește calitatea, integritatea, autenticitatea și siguranța alimentelor de origine animală sunt sancționate conform prevederilor legale în vigoare.

Foarte important de precizat este faptul că orice intervenție negativă asupra calității alimentelor de origine animală, cum ar fi: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătății publice.”, se arată în comunicatul DSVSA.

Avertisment crunt pentru români! Carne de câine, vândută pe post de carne de miel. Specialiștii de la DSVSA te învață cum să le deosebești
Avertisment pentru românii care cumpără carne de miel

La ce să fii atent când cumperi carne de miel

Specialiștii din cadrul DSVSA atrag atenția că, pentru a nu cădea în capcana comercianților, clienții trebuie să fie atenți la câteva aspecte. Nu de puține ori s-a întâmplat să existe tentative de a vinde carne de câine pe post de carne de miel, susțin cei de la DSVSA.

Atunci când cumpărați carcasă de oaie sau de miel, aceasta trebuie să aibă întotdeauna capul și organele interne nedetașate. În plus, este obligatoriu să aibă ștampila de control sanitar veterinar, atât pe pulpe cât și pe fiecare spată.

Evitați să cumpărați de la negustorii ambulanți, care vând carne pe marginea drumului sau în locuri neamenajate și neautorizate. Atunci când cumpărați carne de la piață sau de la măcelărie, fiți atenți să aibă marca de sănătate aplicată lizibil. De asemenea, dacă este ambalată, eticheta trebuie să conțină informații despre procesator, termenul de valabilitate și mențiunea legată de controlul sanitar veterinar.

Nu cumpărați produse gata preparate de la tonetele și grătarele amplasate în locuri aglomerate, pentru că organele sanitar veterinare nu pot verifica permanent compoziția acestor preparate. Ideal este să achiziționați carne de miel din unitățile înregistrate pentru astfel de comerț și care se află permanent sub supraveghere sanitar veterinară.

Urmăriți Impact.ro și pe