Avertisment CIA: „Suntem foarte îngrijoraţi”. Putin ar putea folosi armă nucleară tactică sau de mică putere în Ucraina

Cătălina Burghelea 15.04.2022, 06:27
Avertisment CIA: „Suntem foarte îngrijoraţi”. Putin ar putea folosi armă nucleară tactică sau de mică putere în Ucraina

Serviciul american de informații externe CIA avertizează că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi armă nucleară tactică sau de mică putere în războiul din Ucraina. Eşecurile militare l-ar putea determina pe liderul de la Kremlin să recurgă la această metodă, a dezvăluit, joi, şeful CIA, William Burns.

CIA dezvăluie care ar putea fi planul lui Putin în Ucraina

„Având în vedere că preşedintele Putin şi conducătorii ruşi s-ar putea scufunda în disperare, ţinând cont de eşecurile pe care le-au suferit până în prezent din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu uşurinţă această ameninţare reprezentată de potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau armelor nucleare de mică putere.”, a precizat William Burns într-un discurs la Atlanta.

Îngrijorări la nivel înalt

Moscova a vorbit despre punerea în alertă a forţelor sale nucleare, „dar nu am văzut cu adevărat niciun semn concret, cum ar fi desfăşurări sau măsuri militare care ar putea agrava îngrijorările noastre”, a explicat şeful principalei agenţii americane de informaţii, vorbind studenţilor de la Georgia Tech.

„Evident că suntem foarte îngrijoraţi. Ştiu că preşedintele (Joe) Biden este profund preocupat de riscul unui al Treilea Război Mondial şi face tot posibilul pentru a evita un conflict nuclear.”, a declarat aceasta.

Rusia deține numeroase arme nucleare tactice

Federația Rusă are numeroase arme nucleare tactice, mai puţin puternice decât bomba de la Hiroshima, în conformitate cu doctrina sa „escaladare-dezescaladare”, care ar consta în a folosi primii o armă nucleară de mică putere pentru a recâştiga avantajul în cazul unui conflict convenţional cu Occidentul. Această ipoteză include ca „NATO să intervină militar pe teren în Ucraina în cursul acestui conflict, dar aşa ceva nu este planificat, după cum a spus clar preşedintele”, a subliniat directorul CIA.

Cum îl caracterizează șeful CIA pe liderul de la Kremlin

Explicând că a fost ambasador al Statelor Unite la Moscova, William Burns nu a avut cuvinte destul de dure pentru un Vladimir Putin „încăpăţânat”, care, de-a lungul timpului, s-a scufundat într-un „mix exploziv de nemulţumiri, ambiţie şi nesiguranţă”.

„Zilnic, Putin demonstrează că o putere în declin poate fi la fel de destabilizatoare ca o putere ascendentă.”, a conchis șeful serviciului de informații externe.

William Burns condamnă crimele „oribile” ale Rusiei în Ucraina și numește China drept „partener tăcut în agresiunea lui Putin”

Directorul CIA, William Burns, a condamnat, joi, crimele „oribile” comise de soldații ruși în Bucha și în toată Ucraina, avertizând că fazele ulterioare ale războiului, care va intra în a opta săptămână, vor implica tot mai multă vărsare de sânge.

„Ultimul capitol din războiul lui Putin nu a fost încă scris.”, a spus Burns în declarații publice pregătite pentru a marca primul său an de mandat. „Nu am nicio îndoială cu privire la durerea și daunele pe care Putin le poate provoca în continuare Ucrainei sau la brutalitatea forțelor rusești.”, a completat șeful CIA.

Adresându-se studenților și profesorilor de la Institutul Tehnologic din Georgia, William Burns a numit China, condusă de președintele Xi Jinping, „un partener tăcut în agresiunea lui Putin”, afirmând că reprezintă „cea mai mare provocare” pentru SUA și „cel mai profund test cu care CIA-ul s-a confruntat vreodată”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...