Avertisment ANM pentru luna octombrie, cu schimbări bruște de temperaturi. Vezi care sunt zonele afectate

Iancu Andreea 05.10.2020, 17:35
Avertisment ANM pentru luna octombrie, cu schimbări bruște de temperaturi. Vezi care sunt zonele afectate

Meteorologii anunță schimbări bruște de temperaturi pentru luna octombrie. De asemenea, potrivit ANM, este emis un avertisment de vreme rea în săptămânile ce urmează. Trebuie să ne așteptăm la o modificare rapidă a stării meteo, conform specialiștilor.

Cum va fi vremea în luna octombrie 2020

Chiar dacă toamna s-a instalat mai greu în România, după ce am avut temperaturi maxime de 27 de grade Celsius, meteorologii se așteaptă la schimbări bruște de temperatură. Astfel, în săptămâna 5-8 septembrie ne așteptăm la valori mai mici decât cele de până acum. Valorile maxime vor putea ajunge până la 17 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru luna octombrie anunță, deci, temperaturi schimbătoare și, de asemenea, fenomene meteorologice specifice anotimpului în care ne află. Cerul va prezenta înnorări, apărând și condițiile de ploaie.

Pe de altă parte, valorile maxime vor crește începând cu săptămâna viitoare. Astfel, vremea se păstrează extrem de schimbătoare în următoarea perioadă, trecând de la o extremă la alta.

Cum va fi vremea în toate regiunile țării, în luna octombrie foto - Pexels
Cum va fi vremea în toate regiunile țării, în luna octombrie
foto – Pexels

Prognoza meteo pentru luna octombrie 2020, în România

În regiunea Banatului, temperaturile maxime se vor afla în scădere până în data de 8 octombrie. De la o medie de 26-27 de grade Celsius, până la 17 grade. Totuși, spre finalul celei de-a doua săptămâni din lună, temperaturile vor crește din nou, ajungând la 24 de grade Celsius. Săptămâna următoare ar putea înregistra o medie de 20 de grade Celsius, în timp ce minima ar ajunge la 15 grade, scăzând până la 8 grade, în jurul datei de 9 octombrie. În perioada 9-13 octombrie, minimele termice ar putea ajunge la 11-12 grade Celsius, chiar până la 9 grade Celsius spre sfârșitul intervalului. Ploile sunt anunțate în perioada 5-8 octombrie, urmând să crească din nou în frecvență după data de 12 octombrie.

Crișana va înregistra aceleași temperaturi scăzute precum cele din Banat. Astfel, până pe 8 octombrie, maximele vor atinge 17 grade Celsius. Cu toate acestea, după această dată, până pe 12 octombrie, temperaturile maxime vor crește, până la 24 de grade. Treptat, valorile vor scădea spre medii de 19 grade Celsius. Totodată, minimele vor ajunge de la 14 grade Celsius spre 7 grade în jurul datei de 9 octombrie. Ulterior, acestea vor mai crește cu câteva grade, atingând valori de 11 grade Celsius, pentru ca spre finalul lunii să scadă din nou spre 9 grade. În perioada 5-8 octombrie și după data de 12 octombrie, ploile își vor face apariția. Izolat, ele ar putea duce la cantități însemnate de apă.

Prognoza meteo pentru Transilvania anunță maxime termice de 17 grade Celsius, până la data de 9 octombrie. Ulterior, valorile vor putea crește, atingând 22-23 de grade Celsius până la 12 octombrie. De asemenea, temperaturile maxime vor scădea până la o medie de 18 grade Celsius. Minimele ar putea atinge valori de până la 5 grade Celsius către data de 10 a lunii. După o creștere subtilă de până la 8 grade Celsius, temperaturile vor scădea către finalul lui octombrie spre valorile de 6 grade Celsius. În perioada 5-8 octombrie și după 13 octombrie, ploile vor fi din nou în creștere.

Maramureșul se va confrunta cu temperaturi maxime de 16 grade Celsius, care vor atinge totuși 22-23 de grade până la finalul celei de-a doua săptămâni a lunii. În cea de-a doua jumătate a lui octombrie, valorile înregistrate vor scădea de la 13-14 grade Celsius până la 6-7 grade Celsius. De asemenea, între 5 și 8 octombrie, ploile își vor face resimțită prezența, fiind însemnate cantitativă, pentru ca apoi să revină după 13 octombrie.

Prognoza meteo pentru luna octombrie
Prognoza meteo pentru luna octombrie

Vremea se va răci și în Moldova, unde se vor resimți valori mai mici în special în timpul nopții. Aici temperaturile ar putea ajunge la 18-19 grade Celsius. Creșterea bruscă se va instala și în această regiune a țării, aducând valori de 22 de grade Celsius. În cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, temperaturile vor scădea din nou, până la medii de 15-8 grade. Către finalul de lună vor exista oscilații între valorile de 11 către cele de 8-9 grade Celsius. Va ploua în cantități însemnate în perioada 6-8 octombrie, dar și după data de 13 octombrie.

În regiunea Dobrogei se va resimți o răcire accentuată în perioada 7-9 octombrie. De la 25 de grade Celsius, maximele vor ajunge la valori de 20 de grade, crescând ulterior către 22 de grade. După data de 10 octombrie, temperaturile ar putea să se situeze în jurul valorii de 12-14 grade Celsius. Ploile se vor resimți în special în perioada 6-8 octombrie și în special după 13 octombrie, fiind însemnate cantitativ.

Muntenia va înregistra valori termice în scădere, de la maxime de 29 de grade către 21 de grade Celsius. Până pe 13 octombrie, temperaturile ar putea crește din nou către 24 de grade Celsius. Minimele vor atinge însă 8-9 grade Celsius începând cu data de 10 octombrie. A doua jumătate a lunii va înregistra valori termice de 10-12 grade Celsius. În intervalul 6-8 octombrie, ploile își vor face simțită prezența, probabilitatea de ploaie apărând în special după 13 octombrie.

Regiunea Olteniei va înregistra valori mai scăzute ale temperaturii ce se îndreaptă către 20 de grade Celsius. Totuși, până pe 12 octombrie, temperaturile ar putea atinge și 23 de grade Celsius. Temperaturile minime vor scădea de la 18 grade Celsius până la 8 grade Celsius. De asemenea, ploile îți vor face simțită prezența în intervalul 5-8 octombrie și după 13 octombrie.

În regiunile montane, vremea va fi rece până pe data de 8 octombrie, când se vor înregistra 9-10 grade Celsius. Cu toate acestea, temperaturile ar putea crește până la 12 octombrie, atingând 15 grade Celsius. Minimele ar putea ajunge chiar și până la 2 grade Celsius pe 9 octombrie. Valorile vor oscila între 7 și 4 grade Celsius către finalul de lună. În perioada 5-8 octombrie și după 13 octombrie, ploile se vor resimți, în anumite regiuni chiar însemnate cantitativ. Spre sfârșit de octombrie, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare la altitudini înalte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...