Autoritățile locale pot mări impozitul pentru case până la coeficientul maxim. Cât poate ajunge

Mihnea Tălău 20.05.2022, 17:17
Autoritățile locale pot mări impozitul pentru case până la coeficientul maxim. Cât poate ajunge

Modificarea Codului fiscal, va atrage și creșterea impozitelor. Se cunoștea acest lucru chiar de când a fost prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la Bruxelles. Guvernul ia în calcul ca impozitele pentru prima casă să fie majorate de către autoritățile locale la coeficientul maxim.

Un nod de clacul al impozitului pe casele românilor

Pentru cea de-a doua casă, guvernanții vă să introducă un plafon, spre exemplu 100.000 de euro, care dacă va fi depășit, impozitul să poată crește. În cazul celor care dețin și o a treia casă, cota de impozitare va fi una și mai mare.

„2023 va fi un an de criză, asta este absolut sigur. În anii de criză nu se fac astfel de modificări de impozite, dar dacă este cuprins în PNRR, nu avem ce face, va trebui să îl aplicăm.

În teorie ar trebui ca la nivel local să se obțină mai mulți bani. Trebuie să spunem foarte clar că taxele și impozitele locale au fost stabilite la un nivel foarte mic, ceea ce a făcut ca organizațiile care lucrează la nivel local să aibă mari dificultăți bugetare.

Impozitele și taxele care s-au mărit și vreau să vă dau exemplu taxele pentru locurile de parcare, care s-au mărit cam de 10-12 ori, deci plafonul acela nu știu cum funcționează, dar trebuie să treacă prin niște examenele ale consiliilor locale care nu știu dacă au trecut sau nu, pentru că cel puțin la nivelul Bucureștiului taxele  diferă foarte mult de la un sector la altul chiar dacă au crescut foarte mult”,  a declarat profesorul în economie, Mircea Cosea, la Antena3.

Cât este impozitul pe salariu în 2022

Impozit progresiv pe venit

Coaliția de guvernare vizează creșterea impozitelor locale, eliminarea unor facilitați fiscale și introducerea anumitor deductibilități.

Primăria Capitalei s-a și conformat, consilierii au votat luna trecută, pentru 2023, creșterea cu 5,1%, a taxelor și impozitelor locale.

PSD susține și introducerea impozitul progresiv pe venit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...