VIDEO

Premierul Ciucă a vorbit despre impozitul progresiv. De când s-ar putea aplica: „Trebuie să găsim soluții pentru optimizare fiscală”

Ana Anitoiu 18.05.2022, 11:32
Premierul Ciucă a vorbit despre impozitul progresiv. De când s-ar putea aplica: „Trebuie să găsim soluții pentru optimizare fiscală”

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, miercuri, despre impozitul progresiv. Șeful Guvernului a lăsat de înțeles de când s-ar putea aplica acesta, în locul cotei unice, și a declarat că trebuie să se găsească soluții pentru optimizare fiscală în țară.

Nicolae Ciucă a anunțat o analiză pentru optimizarea fiscală

Prim-ministrul a spus că în cadrul discuțiilor ce au avut loc marți după-amiază, coaliția de guvernare a stabilit să aibă loc o analiză la nivelul Ministerului Finanțelor pentru a fi asigurată o optimizare a mediului fiscal.

„În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după-amiază, am stabilit ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză, care ulterior va fi discutată şi dezbătută cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu reprezentanţii mediului de afaceri, cu reprezentanţii întregului mediu asociativ şi vom căuta ca prin măsurile pe care le vom lua să asigurăm o optimizare a mediului fiscal.

Odată ce la Ministerul Finanţelor se vor finaliza aceste analize şi se vor finaliza dezbaterile, vom anunţa şi măsurile. (…) Termenul de analiză a fost stabilit la două săptămâni, după care urmează dezbaterea”, a spus premierul.

Premierul Ciuca a vorbit despre impozitul progresiv
Nicolae Ciuca a vorbit despre impozitul progresiv

Nicolae Ciucă, despre impozitul progresiv

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că nu crede că în prezent trebuie să se vorbească despre taxe noi sau alte măsuri. Șeful Guvernului a subliniat faptul că în acest an nu va fi modificat sistemul de impozitare. Românii nu vor avea de suportat taxe noi.

Nicolae Ciucă a mai spus că nu se poate discuta acum despre taxe ce să fie introduse peste noapte și să aibă un impact „cât se poate de negativ asupra planurilor de business”. Premierul a evitat să spună clar dacă este sau nu de acord cu introducerea impozitului progresiv în locul cotei unice.

Marcel Ciolacu, despre introducerea unor taxe noi

La rândul lui, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că Guvernul nu va lua nicio măsură referitoare  la taxe fără să aibă anterior un dialog cu mediul de afaceri. Președintele Partidului Social Democrat a precizat că nimeni nu are intenția de a strica climatul și echilibrul.

„Avem un PIB al României care se bazează în acest moment pe 27% venituri şi 47% cheltuieli, este cel mai mare decalaj din Uniunea Europeană. Asta nu înseamnă că cineva va veni, într-o perioadă cu crize multiple, cu noi impozite”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că INS a confirmat că în primul trimestru al acestui an, România a înregistrat cea mai mare creştere economică la nivelul Uniunii Europene, de 6,5%. Însă, această creștere nu se regăseşte în aceeaşi proporţie în buzunarele românilor şi nici la nivelul întregului mediu de afaceri din țară.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că acest raport al Institutului Național de Statistică demonstrează că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a opri inflaţia, că e nevoie de şi mai multe măsuri pentru a sprijini investiţiile și firmele româneşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...