EXCLUSIV

AUR vrea să interzică sarea iodată din magazine: „Dacă nu ai deficiențe, de ce să consumi iod? Îți poate dăuna, cu siguranță”

Gabriela del Pupo 04.11.2022, 17:16
AUR vrea să interzică sarea iodată din magazine: „Dacă nu ai deficiențe, de ce să consumi iod? Îți poate dăuna, cu siguranță”

AUR a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate în magazine. Premiza de la care s-a pornit pentru această propunere legislativă este un studiu realizat de Asociația Pentru Protecția Consumatorilor, care susține că nu toți românii au probleme în asimilarea iodului din alimentație, și raportul dintre sarea iodată, comercializată, și cea fără iod, care se găsește doar în magazinele naturiste, ar trebui inversat. Impact.ro a stat de vorbă cu președintele asociației care a realizat studiul pentru a afla care au fost rezultatele și de ce nu este sănătos să consumăm sare iodată decât la recomandarea medicului.

„Românii nu au toți probleme legate de asimilarea iodului”

La începutul anului anilor 2000 s-a dat o hotărâre de guvern prin care se impunea folosirea sării iodate în toată industria alimentară, la mai puțin de doi ani de la această decizie s-a revenit asupra ei. Însă mulți procesatori au rămas cu rețetele vechi, exact această situație vrea să o repare inițiativa legislativă propusă de AUR. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor, spune că studiile au arătat efecte adverse asupra sănătății, iar în țările occidentale sarea iodată nu își găsește locul e toate rafturile magazinelor.

„Noi am fost contactați de AUR și le-am pus la dispoziție acest studiu. Susținem acest proiect legislativ pentru că românii nu au toți probleme legate de asimilarea iodului, adică în momentul în care consumi sare iodată, sau alimente care au în compoziție iod, iar organismul tău nu are nevoie de iod, creezi alte dezechilibre în organism. Din păcate noi am observat că după ce s-a revenit asupra acelei hotărâri, inițial a apărut cu iodarea tuturor alimentelor procesate, dar la 2 ani s-a venit cu o rectificare. S-a lăsat folosirea sării iodate numai pentru industria de panificație. Doar că unii procesatori din industria alimentară folosesc în continuare și acum sare iodată, ceea ce nu este în regulă.”, spune acesta.

Superstiții despre sare

„Dacă obligi industria să folosească iodul, cea de panificație cum e acum, consumatorul nu găsește pâine fără sare iodată”

Iodul, sub orice formă ar fi comercializat trebuie să vină ca o completare a unei deficiențe de asimilare în organism. În restul cazurilor, pentru alimentația publică ar trebui eliminată folosirea acestei substanțe și comercializarea produselor care conțin iod doar pentru persoanele care necesită un regim special, ca și în cazul altor boli, precum diabetul.

„Când mergi la medic, îți prescrie o rețetă, și în afară de acea rețetă îți spune să consumi sare iodată, dar dacă nu ai deficiențe, de ce să consumi iod? Îți poate dăuna, cu siguranță. Din păcate a fost un proiect doar pentru România, și alte țări care au susținut OMS (Organizația Mondială a Sănătății), în demersul lor.

Am ajuns să consumăm sare și cu iod și cu aditivi alimentari. Nicidecum în străinătate nu este situația asta. Dacă obligi industria să folosească iodul, cea de panificație cum e acum, consumatorul nu găsește pâine fără sare iodată. Mai există și obligația comercianților să comercializeze sare iodată, o găsiți doar la magazinele naturiste pe cea fără iod. E normal acest lucru? Dacă realizez că îmi face rău? Nu am alternativă. Poți să dai peste cap glanda tiroidă, să ia iod cei care au probleme cu tiroida.”, spune Costel Stanciu.

Se cere prin urmare dreptul consumatorului de a alege în cunoștință de cauză, și gamă largă de produse în magazine, sau farmacii, pentru cei cu regim alimentar special.

Ce prevede proiectul AUR?

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) transmite că a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman, pentru hrana animalelor, precum şi pentru utilizarea în industria alimentară.

În România, de peste 25 de ani, în alimentația oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. Doar concentrația de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca și forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opțional al acesteia. În industria alimentară fluctuația a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opțională.

O primă concluzie a unui studiu realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România arată că sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării.

Tot în cadrul studiului au fost punctate efectele negative asupra organismului uman, ca urmare a folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne, disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald), tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate, tireotoxicoză, se arată în comunicat.

Studiile arată că românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale, se mai specifică în comunicatul AUR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...