Au obținut bani pentru indemnizații de creștere a copilului folosind acte false. Cum au acționat infractorii?!

Daniela Alexandru 03.11.2020, 15:46
Au obținut bani pentru indemnizații de creștere a copilului folosind acte false. Cum au acționat infractorii?!

Timp de trei ani membri unui grup infracțional organizat au obținut bani de pe urma noilor părinți care au acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă împreună cu membrii grupului. Prejudiciul se ridică la peste opt milioane de lei.

Polițiștii au efectuat 50 de percheziții și au dus la audieri 37 de persoane

Polițiștii și procurorii din Călărași au efectuat, astăzi, 50 de percheziții în județele Călăraași, Ilfov, precum și în București. Aceștia au destructurat o rețea care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8.200.000 de lei, prin întocmirea, în fals, a documentației necesare pentru obținerea de indemnizații de creștere a copilului.         

Astăzi, 3 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași împreună cu procurorii DIICOT – BT Călărași au efectuat 50 de percheziții domiciliare, în București și în județele Călărași și Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.” se arată într-un comunicat remis presei.

Cum au acționat infractorii?!

Se pare că în perioada 2017-2020, membrii grupului ar fi obținut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizație de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.

Aceștia au găsit viitori părinți sau persoane devenite de curând părinți – majoritatea oameni fără venituri sau cu o situație materială precară – care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor doi ani, împreună cu membrii grupului.

Infractorii rețineau cardurile beneficiarilor și scoteau singuri indemnizația

Au existat și situații în care unii beneficiari ar fi refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizație membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracțional organizat ar fi apelat la recuperatori sau ar fi făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului. Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracțional organizat ar fi reținut cardurile beneficiarilor și ar fi retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, ar fi înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului.” se continuă în comunicat.