Cum se calculeaza indemnizația de creștere copil în 2021. Ghid pentru viitorii părinți

Daria Petrescu 28.10.2020, 10:01
Cum se calculeaza indemnizația de creștere copil în 2021. Ghid pentru viitorii părinți

În ultimii ani, Legislația din România a oferit numeroase facilități proaspetelor mămici sau tătici, pentru a-și crește în condiții bune copilul. Astfel că, părinții care intră în concediul de creștere a copilului, primesc o indemnizație pentru următoarea perioadă. Pentru a afla mai multe despre acest lucru, iată cum se calculează indemnizația de creștere copil în 2021. Ghid pentru viitorii părinți.

Cum se calculeaza indemnizația pentru creșterea copilului

Anul acesta, indemnizația de creștere a copilului se calculează în funcție de veniturile nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani.

De asemenea,  prima lună luată în calcul este luna în care s-a născut copilul. Ajutorul oferit în acest sens este unul sigur, iar părinții rebuie să urmeze toți pașii pentru a beneficia de această indemnizație. Astfel că, mama și tatăl au dreptul la un concediu și indemnizație atât timp cât au muncit în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani, înainte de nașterea copilului.

Sumă de bani pe care o primesc părinții se raportează la veniturile nete

Trebuie precizat faptul că odată ce părinții primesc indemnizație, ei nu mai pot primi alte venituri, decât cu mici excepții. Mama și tatăl au dreptul la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani.

“Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară”, prevede actul normativ amintit.

Concediul și indemnizaţia de creştere a copilului 2020

Ce condiții trebuie îndeplinite de părintele care vrea să intre în concediu de creștere a copilului

-părintele trebuie să fie român, străin sau fără cetățenie

-trebuie să fie stabiliți pe teritoriul României

Când se plătește indemnizația pentru creșterea copilului
Când se plătește indemnizația pentru creșterea copilului

– părinții trebuie să locuiască  în România împreună cu copiii pentru care solicită drepturile

Valoarea indemnizației de creștere a copilului

– indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Decizia a fost luată potrivit ordonanței.

indemnizația nu poate fi sub 1.250 de lei și nici peste 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în CCC).

“Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (care e 500 de lei – n.red.), denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei”, prevede, mai exact, OUG nr. 111/2010.

Când se plătește indemnizația pentru creșterea copilului 2021

-începînd cu ziua următoare celei în care încetează şi indemnizaţia de maternitate . Este vorba de minim 42 zile calendaristice de la data naşterii copilului.

– cererea trebuie să fie depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.

– începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente.

– se obține de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap. Asta se întâmplă doar dacă situație o cere.

-Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.

– de la data depunerii cererii în celelalte cazuri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI