Atena, amenințată de incendiile violente. Focul a ajuns deja la periferii, o suburbie a fost evacuată

Ioana Bucur 03.08.2021, 22:11
Atena, amenințată de incendiile violente. Focul a ajuns deja la periferii, o suburbie a fost evacuată

Sudul Europei arde. Atena, amenințată de incendiile violente de vegetație. Autoritățile au anunțat că focul a ajuns deja la periferii, o suburbie a fost evacuată. Șapte persoane au ajuns la spital.

Atena, amenințată de incendiile violente

Incendiile de vegetație înaintează spre capitala Greciei. 80 de copii au fost evacuați, marți, dintr-o tabără de vară, iar localnicii dintr-un sat din apropierea Atenei și-au părăsit locuințele pe măsură de flăcările se apropiau de marginea orașului. Totul, în contextul în care țara se confruntă cu cel mai grav val de caniculă din ultimele trei decenii.

Șapte persoane au ajuns, marți seara, la spital – șase rezidenți din suburbiile aflate în nordul Atenei și un pompier. Oamenii au acuzat probleme de respirație în urma combinației de fum gros și căldură intensă, relatează agenția de presă Ateniano-Macedonă (ANA-MPA), adăugând că aceștia probabil se vor recupera.

Presa elenă a transmis că 14 persoane care au apelat la ajutorul serviciului de urgență au fost evacuate în siguranță din casele lor. Potrivit ekathimerini.com, mai mulți locuitori, pompieri și polițiști sunt prinșiîntre două fronturi ale incendiului de vegetație care deja a distrus case în suburbia Varipopi și se răspândește către Thrakomakedones.

Atena, amenințată de incendiile violente

„Situaţia nu este deloc bună”

În jur de 300 de pompieri cu 35 de mașini și 10 aeronave au intervenit pentru stingerea incendiului ce a izbucnit într-o zonă cu vegetație deasă de la poalele muntelui Parnitha, din suburbia Varympompi.

„Situaţia nu este deloc bună. Incendiul se îndreaptă spre Varymbombi şi este foarte aproape de locuinţe”, a declarat primarul din Acharnon, oraşul de care aparţine Varympompi.

Populația a fost alertată prin intermediul mesajelor de tip SMS, autoritățile îndemnând rezidenții să evacueze de urgență zona. Locuitorii din suburbii cum ar fi Erythrea sunt sfătuiţi să închidă ferestrele şi coşurile de fum pentru a opri pătrunderea fumului în case.

Luni, premierulo Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia se confruntă „cu cea mai gravă caniculă din 1987” . Meteorologii anunță un nou val de caniculă, cu temperaturi extreme, la începutul acestei săptămâni. Valorile extreme înregistrate în iulie 1987, la care s-a referit premierul, au ucis peste 1.000 de oameni, potrivit Euronews.

În weekend, autoritățile au decis evacuarea celor din stațiunea de pe litoral Loggos. Aproape o sută de rezidenți și turiști au fost mutați în Aigio, cel mai apropiat oraș.

„Am trecut prin iad. (…) Ne-am speriat că vom pierde totul în flăcări”, a declarat un locuitor din Ziria, Giorgos Alexopoulos, potrivit Ndtv.com.