Sudul Europei arde. Situația e gravă în Grecia, Turcia și Italia, acum au început incendiile și în Spania. Imaginile dezastrului

Ioana Bucur 02.08.2021, 18:46
Sudul Europei arde. Situația e gravă în Grecia, Turcia și Italia, acum au început incendiile și în Spania. Imaginile dezastrului

Sudul Europei arde, iar meteorologii anunță un nou val de căldură extremă. Situația este gravă în Grecia, Turcia și Italia. Mai multe incendii au izbucnit și în Spania. Imaginile dezastrului: turiști evacuați de urgență, case distruse, vieți pierdute și mii de pompieri care se luptă cu flăcările.

Canicula extremă a provocat incendii devastatoare în sudul Europei

Sudul Europei este roșu. În ultimele zile, autoritățile din Grecia, Turcia și Italia se luptă cu toate resursele pentru a stinge incendiile violente. În Turcia, mai multe stațiuni turisctice au fost evacuate.

De aproape o săptămână, Tucia este cuprinsă de flăcări, iar pompierii abia fac față zecilor de incendii de vegetație. Mai multe sate au fost pur și simplu rase de pe fața pământului, iar bilanțul deceselor a ajuns la opt. În acest moment, echipele de intervenție din țară, ajutate de cele venite din străinătate, au reușit să controleze peste 120 de incendii, însă alte șapte au izbucnit între timp.

Oamenii și-au părăsit casele, de frica flăcărilor

Eforturile pompierilor de la sol sunt susținute de zeci de elicopetere, avioane și drone. Mii de voluntari au fost mobilizați, însă lupta pare uneori imposibil de câștigat.

Din cauza vântului puternic, un nou incendiu a izbucnit luni în Mazikoy, Mugla, la doar câteva ore după ce fusese stins de pompieri. Duminică, locuitorii din satul Cokertme au fost obligați să își părăsească de urgență casele. Unii s-au urcat în bărci, alții au folosit mașinile pentru a fugi din calea flăcărilor. Imaginile terifiante au fost descrise de Ahmet Aras, primarul stațiunii Bodrum din apropiere, ca fiind desprinse din „iad”.

Nici stațiunile turistice nu sunt ferite de pericol. Turiștii au fost evacuați cu bărci private și iahturi. De asemenea, a fost emis un ordin de evacuare pentru orașul Turunc, lângă stațiunea litorală Marmaris din Mugla.

„Am trecut prin iad. Ne-am speriat că vom pierde totul”

Meteorologii au anunțat un nou val de căldură extremă, în contextul în care mai multe regiuni din Grecia sunt deja lovite de incendii. Pompierii încearcă să stingă un incendiu forestier ce face ravagii în nord-vestul peninsulei grecești a Peloponezului, lângă orașul Patras. Un alt incendiu de proporții este pe insula Rhodos, iar altul în nord-vestul Peloponezului.

Autoritățile au decis evacuarea celor din stațiunea de pe litoral Loggos. Aproape o sută de rezidenți și turiști au fost mutați în Aigio, cel mai apropiat oraș.

„Am trecut prin iad. (…) Ne-am speriat că vom pierde totul în flăcări”, a declarat un locuitor din Ziria, Giorgos Alexopoulos, potrivit Ndtv.com.

800 de incendii au cuprins Italia. Țara se confruntă cu temperaturi record, anul 2021 fiind declarat unul dintre cei mai călduroși din ultimele decenii.

„În ultimele 24 de ore, pompierii au fost solicitați pentru 800 de intervenții: 250 în Sicila, 130 în Puglia și Calabria, 90 în Lazio și 70 în Campania”, a anunțat pe Twitter departamentul pompierilor.

Aproape 50 de hectare de pădure au fost distruse de un incendiu de vegetație izbucnit sâmbătă după-amiază în apropierea lacului de acumulare San Juan, în San Martín de Valdeiglesias (Madrid). Condițiile în care a izbucnit incendiul sunt încă neclare, însă vântul puternic care sufla și temperaturile ridicate au făcut ca flăcările să se răspândească rapid, potrivit El Pais.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...