Atac cu rachete balistice în apropierea consulatului SUA din Irak. Acestea au fost lansate din Iran

Ioana Bucur 13.03.2022, 10:25
Atac cu rachete balistice în apropierea consulatului SUA din Irak. Acestea au fost lansate din Iran

Atac cu rachete balistice în apropierea consulatului SUA din Irak, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Acestea ar fi fost lansate din afara granițelor Irakului, cel mai probabil din Iran. Șase dintre ele au căzut la Erbil, capitala regiunii Kurdistan. Până în acest moment, nicio grupare nu a revendicat incidentul.

Atac cu rachete balistice în apropierea consulatului SUA din Irak

Explozii puternice, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Erbil capitala regiunii Kurdistan. 12 rachete balistice au lovit ținte în apropierea Consulatului Statelor Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat transmis de unitatea de combatere a terorismului din Kurdistan, atacul a fost realizat cu „12 rachete balistice trase asupra unui district din Erbil şi au vizat consulatul american”.

Din primele informații, se pare că ar fi fost lansate din afara graniţelor Irakului şi Kurdistanului, cel mai probabil, din estul țării. În urma atacului nu au existat pierderi umane, înregistrându-se doar pagube materiale

„Rachetele au fost lansate din afara graniţelor Irakului şi Kurdistanului, mai precis dinspre estul ţării. Nu există pierderi umane, ci doar pagube materiale”, se precizează în comunicat, fără șă se menţioneze posibile pagube aduse consulatului american.

Atac cu rachete balistice în apropierea consulatului SUA din Irak. Acestea au fost lansate din Iran
Studioul postului de televiziune Kurdistan 24, avariat în urma atacului

Rachetele ar fi fost lansate din Iran

Un oficial american a declarat că rachetele au fost lansate din Iran duminică dimineață, dar nu au existat rapoarte privind victime, potrivit The Guardian. Cu doar câteva zile înainte, un atac al Israelului în apropierea capitalei Siriei, Damasc a dus la moartea a doi membri ai Gărzii Revoluţionare din Iran.

În timp ce partea americană susține că nu s-au înregistrat pagube și victime la nicio instalație guvernamentală americană și că nu există niciun indiciu că ținta ar fi fost clădirea consulatului, care este nouă și în prezent neocupată, un oficial irakian din Bagdad a spus inițial că mai multe rachete au lovit consulatul și că acesta ar fi fost, de fapt, ținta atacului.

La scurt timp după acea declarație, Lawk Ghafari, șeful biroului de presă externă al Kurdistanului, a precizat că niciuna dintre rachete nu a lovit instalația americană, dar că zonele din jurul complexului au fost lovite.

Rachetele au avariat clădirea postului de televiziune Kurdistan 24, care se află în apropierea Consulatului SUA, iar traficul aerian a fost suspendat. Televiziunea a difuzat imagini din studioruri, arătând bucăți de sticlă spartă și resturi pe podea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...