Tragedie în Irak. Cel puţin 50 de persoane au murit într-un spital de covid-19 în urma unui incendiu puternic

Ana Anitoiu 13.07.2021, 09:28
Tragedie în Irak. Cel puţin 50 de persoane au murit într-un spital de covid-19 în urma unui incendiu puternic

O tragedie a avut loc în Irak, luni, când peste 50 de persoane au murit după ce a izbucnit un incendiu puternic într-un spital de covid-19. Incidentul s-a petrecut la doar trei luni după ce peste 80 de pacienți cu coronavirus și-au pierdut viața din aceeași cauză, în Bagdad.

De ce a izbucnit incendiul în spitalul de covid-19 din Irak

În ciuda faptului că nu a fost stabilită încă oficial cauza incendiului, primele informații indică faptul că a fost vorba despre o explozie a unor tuburi de oxigen. Incidentul tragic a avut loc într-un spital din orașul Nasiriya, aflat în sud-estul Irakului. ”Am auzit o explozie puternică în interiorul secțiilor COVID și apoi focul a izbucnit foarte repede”, a declarat un angajat al spitalului.

Secția la care a izbucnit incendiul fusese construită cu doar trei luni înainte și avea o capacitate de 70 de paturi. Conform unui oficial regional din domeniul sănătății, în momentul izbucnirii flăcărilor erau internate 63 de persoane, dintre care cel puțin 52 au murit.

Tragedie in Irak. Peste 50 de persoane au murit intr-un spital de covid-19 in urma unui incendiu puternic
Imagine din timpul incendiului la spitalul din Irak

Premierul Irakului a ordonat arestarea directorului spitalului

În urma tragediei, rudele pacienților au protestat în fața spitalului. Au avut loc mai multe ciocniri cu poliția, iar unele mașini au fost incendiate. Prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhemi a ordonat arestarea directorului spitalului.

”Acest incendiu este o dovadă clară a eșecului de a proteja viețile cetățenilor irakieni și că este timpul să punem capăt acestui eșec catastrofal”, a scris pe Twitter președintele parlamentului irakian, Mohamed al-Halbousi.

Purtătorul de cuvânt al autorităţilor sanitare locale, Haydar al-Zamili, a declarat luni că victimele au murit arse și se căutau supraviețuitori. În unele înregistrări video ce au fost publicate pe reţelele de socializare se văd scene de haos și valuri uriaşe de fum negru ce ieşeau din clădire.

Tragedie similară în Irak, în luna aprilie

O tragedie similară a avut loc în Irak în luna aprilie. Atunci, un incendiu a izbucnit după ce a explodat un rezervor de oxigen într-un spital din capitala Bagdad. Cel puțin 82 de persoane au murit atunci, iar ministrul sănătății, Hassan al-Tamimi, și-a dat demisia.

De altfel, în Irak, țară care se confruntă deja de mai mulți ani cu război și corupție, pandemia de coronavirus a provocat mari probleme serviciului de sănătate al acestei țări. Au fost înregistrate 1,4 milioane de cazuri de Covid-19 și au fost raportate peste 17.000 de decese în rândul pacienților cu coronavirus, conform datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins.

Potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială a Sănătății, Irakul a administrat cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului pentru puțin peste un milion dintre cei aproximativ 40 de milioane de cetățeni pe care îi are.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...