EXCLUSIV

Asigurarea facultativă, necesară după fenomenele extreme din ultima perioadă. Specialist: „La locuințe încă sunt ieftine, raportat la valoarea asigurată”

Gabriela del Pupo 15.06.2022, 17:43
Asigurarea facultativă, necesară după fenomenele extreme din ultima perioadă. Specialist: „La locuințe încă sunt ieftine, raportat la valoarea asigurată”

Distrugerile provocate de grindină și de furtunile puternice din ultima perioadă au fost semnificative. Pompierii au semnalat la ultima furtună din Capitală 44 copaci căzuți și 3 elemente de construcție, 26 autoturisme afectate, evacuarea apei din 45 locuințe și 15 curți, iar în județul Ilfov degajare a 4 copaci cazuri, evacuarea apei din 12 locuințe și 1 autoturism avariat. Toate acestea doar într-o singură după-amiază. Impact.ro a vorbit cu un specialist în asigurări pentru a vedea cât costă și cum ne alegem o asigurare facultativă pentru astfel de cazuri.

Cum ne dăm seama dacă avem nevoie de asigurare facultativă și ce acoperă o astfel de asigurare?

Majoritatea celor care au mașini sau locuințe în care nu au investit extrem de mult nu se gândesc la o asigurare facultativă. Totuși în ultimii ani fenomenele meteo au produs mult mai multe distrugeri decât se întâmpla acum 5-6 ani. În cazuri extreme, din păcate, distrugerile provocate de furtuni, tornade sau grindină puternică sunt semnificative iar reparațiile pot fi o cheltuială semnificativă, dacă acestea se mai pot face.

„Este important ca orice cetățean care are bunuri, mașină sau locuință să aibă asigurare facultativă pentru că din acoperirile pe care astfel de asigurări le au sunt și fenomenele atmosferice, căderile de corpuri, dacă din furtună cade un copac, dacă e grindină, dacă o intensitate a vântului ia acoperișul sau mai știu eu ce alt risc.

În mod normal la orice firmă reprezentantul de vânzări ar trebui să fie cu adevărat un consultant al clientului și este foarte important, pe de o parte să existe acoperiri pe riscurile cele mai frecvente, pe de altă parte să nu se uite desigur că asigurarea este un pariu împotriva pierderii.

Oricând se poate întâmpla să apară o lebădă neagră, să apară un fapt nemaivăzut, nu știu, nu a fost niciodată grindină și e într-o anumită zonă, sau cum am văzut în ultimii ani au început să fie tornade și prin România. Era un fenomen cvasi-necunoscut până acum cinci, șase ani. Sunt o serie de riscuri la care nu te gândești și se pot întâmpla.” spune Adrian Stoica.

Foto ziare.com

Cât ne costă o asigurare facultativă pentru locuință sau mașină?

Sumele care trebuie plătite anual nu sunt foarte mari și garantează, cu un plafon stabilit în funcție de contractul încheiat, o anumită sumă pe care asiguratul o va primi în caz de calamitate sau distrugerea bunului respectiv, casă sau locuință. Studiile arată însă că deși 95% dintre romani sunt proprietarii casei în care locuiesc, sub 20% din totalul locuințelor sunt acoperite printr-o poliță de asigurare facultativă.

„O asigurare, la locuințe încă sunt ieftine, raportat la valoarea asigurată, dar și la mașină, ar fi bine să fie cât mai complete. Oricum aceste acoperiri ale daunelor produse de fenomenele atmosferice ar trebui să fie din acoperirile de bază. Chiar și la nivel de asigurare CASCO, dacă e doar cu acoperire pentru fenomene atmosferice și sunt alte câteva acoperiri, pot fi versiuni destul de low cost.

Referitor la minim, sunt anumite produse de low cost, CASCO, care încep de la 500 de lei pe an și care acoperă fenomenele atmosferice, iar pentru locuințe sunt versiuni care încep de la 20-25 de euro pe an, și care pot acoperi în anumite sume de bani daunele cauzate de fenomenele atmosferice. Este o vorbă pe care mi-o spun și mie, și anume că ‘leneșul mai mult aleargă și zgârcitul păgubește’. De foarte multe ori este mult mai costisitor să repari o anumită daună” mai spune specialistul.

Ce nu poate fi asigurat? Mașini mai vechi de 20 de ani și clădiri cu risc seismic gradul I

Spre deosebire de statele occidentale în care industria asigurărilor este foarte selectivă în alegerea clienților și condițiile pentru anumite grade de risc implică niște costuri ridicate, în România avem doar câteva excepții, cazuri în care nu se pot face asigurări.

„Pot fi anumite cazuri atât la mașini cât și la locuințe în care bunurile să nu fie asigurabile. La mașini cele mai vechi de 20 de ani care nu mai pot avea o acoperire de tip facultativ, la locuințe sunt cele care sunt pe listele cu risc seismic și care pot avea anumite excluderi în zona asta. Aici sunt mai multe clase de risc seismic în principiu cele cu risc seismic gradul I nu pot fi asigurate deloc, iar la celelalte pot fi niște chestiuni parțiale, dar pentru fenomene atmosferice pot fi asigurate.

De regulă majoritatea vehiculelor și a locuințelor sunt asigurabile.” a concluzionat Adrian Soica.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...