Armata intervine în România. Ce se întâmplă, s-a aflat chiar acum

Corina Oprea 25.06.2023, 16:40
Armata intervine în România. Ce se întâmplă, s-a aflat chiar acum

Vremea rea face ravagii în România! Deși mai sunt doar câteva zile până în Iulie, ploile au pus stăpânire pe multe zone de la noi din țară și situația scapă de sub control. Pentru că au avut loc inundații masive și riscul este în continuare foarte mare, armata a intervenit de urgență. Oamenii sunt disperați, casele lor au fost luate de viitură.

Vremea s-a dezlănțuit

Vremea a luat-o razna în România! Ploile au pus stăpânire pe majoritatea regiunilor din țară, unde au fost înregistrate furtuni majore. Meteorologii au emis, duminică, o avertizare cod galben şi cod portocaliu, vijelii, grindină şi anunţă că ploile se vor opri abia marți.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis două avertizări, una cod galben şi una cod portocaliu, pentru mai multe râuri din ţară: Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Mureş (judeţele: Sibiu, Hunedoara Arad, Alba şi Cluj), Târnava Mică (judeţele: Harghita, Mureş şi Alba), Târnava Mare (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba), Bega (judeţul Timiş), Cibin (judeţele: Sibiu şi Braşov), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi şi Vaslui) şi Miletin (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

S-au produs viituri și curenți puternice torenți în Bazinul Hidrografic „Criș Alb”, ceea ce a făcut ca două sate din zona Buceava Șoimus să fie inundate de ape. A fost nevoie de intervenția autorităților, după ce oamenii au fost blocați în case.

Armata încearcă să salveze populația

Situația este cât se poate de gravă în Arad, unde cele două sate au fost înghițite de apele care au provocat pagube mari. Lucrurile nu stau mai bine nici în Hunedoara și Buzău, după ce au avut loc ploi puternice și furtuni majore.

A fost nevoie de ajutorul armatei pentru a merge în casele afectate și a scoate apa din locuințele oamenilor, care priveau disperați cum munca lor de o viață se ruinează.

ISU Arad a trimis în zonă doua echipaje de la Garda nr.2 de interventie Gurahonț, un ofițer, patru subofiteri și trei soldați. Aceștia nu au putut pătrunde cu mașinile în zonă, apa fiind mult prea mare și drumurile complet distruse de ploi, motiv pentru care au încercat să ajungă la destinație pe jos.

„Se încearcă pătrunderea pe jos prin traversarea cursului de apă”, transmit reprezentanții ISU Arad.

În Hunedoara, în jur de 1500 de persoane au avut probleme cu electricitatea. Potrivit ISU Hunedoara, sunt patru sate izolate: Cerbăl, Vălari, Ulm și Arămieș. La nivel județean, 33 de localități au fost afectate de ploi.

„15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane. 23 de persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și mai multe drumuri județene și comunale au fost afectate”, spune președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Urmăriți Impact.ro și pe