Apelul lui Zelenski către Putin: „Este timpul să ne întâlnim, timpul să vorbim”

Mihnea Tălău 19.03.2022, 10:14
Apelul lui Zelenski către Putin: „Este timpul să ne întâlnim, timpul să vorbim”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la discuții de pace și securitate semnificative „fără întârziere” cu Moscova. El a spus că aceasta ar fi singura șansă pentru Rusia de a limita daunele provocate de „greșelile” sale.

Zelenski a făcut un nou apel pentru negocieri directe cu

Putin

Într-un mesaj video, transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel pentru negocieri directe cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. De la Kiev, Zelenski i-a spus omologului său rus că este „timpul să ne întâlnim, timpul să vorbim. Vreau să fiu auzit de toată lumea, mai ales la Moscova”.

Liderul ucrainean le-a spus oficialilor ruși că a venit timpul „pentru reînnoirea integrității teritoriale și a echității pentru Ucraina”.

De asemenea, Zelenski a acuzat trupele rusești că au provocat un „dezastru umanitar” prin blocarea orașului portuar Mariupol, împiedicând aprovizionarea locuitorilor și bombardând zonele rezidențiale, transmite BBC.

El a afirmat că Moscova a ordonat trupelor sale să „facă totul, astfel încât catastrofa umanitară din orașele ucrainene să se transforme într-un motiv pentru ucraineni de a lucra împreună cu ocupanții”. El a adăugat că astfel de acțiuni echivalează cu „o crimă de război”.

FMI, BERD si Banca Mondiala, avertisment

Cordon umanitar pentru evacuări

Încă de la lansarea invaziei asupra Ucrainei, din 24 februarie, trupele rusești, care se confruntă cu o rezistență dârză, și-au blocat în mare parte înaintarea, deși se apropie de capitala Kiev. În înaintarea sa armata rusă a asediat mai multe orașe, făcut praf zonele urbane.

Sirenele care anunță raidurile aeriene au răsunat sâmbătă dimineața devreme în regiunile Kiev, Cernihiv și Zhytomyr, dar nu s-au semnalat rapoarte imediate despre alte noi atacuri.

Guvernatorul regiunii Luhansk, în estul țării, la granița cu Rusia, a declarat că sâmbătă dimineață va fi încheiat un armistițiu și că va fi deschis un coridor umanitar pentru evacuări.

„A fost convenit un coridor umanitar, vom încerca să evacuăm oamenii și să aducem alimente astăzi. Un „regim de tăcere” a fost convenit pentru data de 19 martie, începând cu ora 9.00″, a afirmat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...