Apare o nouă materie în școli. 3.000 de profesori vor fi instruiți pentru a o preda

Stan Filon 09.03.2023, 18:18
Apare o nouă materie în școli. 3.000 de profesori vor fi instruiți pentru a o preda

Elevii din România vor avea o nouă materie, care va fi introdusă în școli din luna septembrie. Este vorba despre o materie opțională, pentru care cadrele didactice trebuie să fie instruite. În programul pilot vor intra este 50.000 de elevi.

Apare o nouă materie în școli

O nouă materie opțională va fi introdusă în școlile primare, începând cu anul următor. La proiectul pilot urmează să participe peste 50.000 de elevi din toată țara, care își vor antrena mintea. Vorbim despre disciplina șah, cunoscută și ca sortul minții. Pentru a putea preda această materie specială, peste 3.000 de profesori vor fi instruiți și antrenați până în luna septembrie, pentru a putea la rândul lor să îi învețe pe elevi tainele șahului. O academie de șah din țară oferă mentorat pentru 800 de copii care își doresc să ajungă să facă șah de performanță.

„Copiii vin la noi de la vârstă de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune. Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și dorința de a progresa. Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întotdeauna un sport popular în România, doar că nu a fost întotdeauna susținut de către Guvern”, a declarat Alecsandu Oțetea, președintele Academiei de Șah.

Apare o noua materie in scoli
Apare o noua materie in scoli

3.000 de profesori vor fi nevoiți să învețe șah

Pentru a veni în ajutorul părinților și al copiilor pasionați de sportul minții, această materie opțională va fi introdusă în școli începând cu luna septembrie.

„Elementul de noutate pe care-l aducem astăzi e faptul că e pentru prima oară când vorbim de o curriculă de educație prin șah, aprobată de Ministerul Educației, care va da posibilitatea cadrelor didactice să facă acest curs de formare”, a transmis Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah, a explicat beneficiile aduse de acest sport al minții. „Vorbim nu doar de avantaje de accelerare a cogniției, a calculului matematic, al logicii. Aș vrea să punctez avantaje de dezvoltare a personalității copilului. Trăim într-o lume a vitezei, a lipsei de atenție, una din problemele principale a copiilor e faptul că avem probleme de concentrare. Datorită social media, trebuie să scrollezi în permanență, șahul e un antidot puternic pentru acest fenomen. Șahul îți dă o anumită rigoare, are o limită de reguli, iar în subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”, a susținut Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...