Apărarea lui Dani Mocanu după ce a fost condamnat pentru o piesă: ”Cheloo are versuri mai dure”. Cum vrea să scape manelistul de închisoare

Andrei Cezar 01.05.2021, 13:18

Avocatul interpretului de manele Dani Mocanu sugerează că după condamnarea cântărețului la 6 luni de închisoare pentru incitare la ură, în urma promovării unei melodii pe canalul de YouTube, se poate crea un precedent periculos, având în vedere că există și alți artiști care au melodii cu versuri asemănătoare. Apărătorul artistului face referire, în acest context, la melodiile cântate de trupa Paraziții despre care spune că ar putea avea ”un text mult mai dur” față de cel al clientului său. Avocatul Adrian Breazu este de părere că piesele lui Dani Mocanu nu încalcă prevederile legale privind incitarea la ură și discrimarea.

Avocatul lui Dani Mocanu: ”Sentința judecătorilor este inedită”. Ce spune apărătorul manelistului despre Cheloo și Paraziții

Cântărețul de manele Dani Mocanu a fost condamnat, joi, de Judecătoria Pitești la 6 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de infracțiunea de incitare la ură sau discriminare. În plus, va trebui să plătească și o amendă penală în cuantum de 15.000 de lei. De asemenea, instanța a a obligat YouTube să înlăture videoclipul melodiei publicat pe platformă, dar și toate videoclipurile conexe.

”(…) Contopeşte pedeapsa amenzii aplicată prin prezenta cu pedeapsa de 6 luni închisoare (…), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa închisorii de 6 luni, precum şi pedeapsa amenzii în întregime, în total o pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare şi amenda în cuantum de 15.000 lei (250 de zile amendă). În baza art. 88 alin. 3 C.pen, pedeapsa închisorii se va executa în stare de detenţie”, potrivit minutei deciziei emise de Judecătoria Pitești.

Totul a pornit după ce, în iulie 2019, o organizație care luptă pentru apărarea drepturilor femeilor a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) melodia cântată de Dani Mocanu –  ”Curwa” – pentru versurile care incită la violență asupra femeilor.

Avocatul său este de părere că sentința dată de judecători în primă instanță este ”inedită”, făcând totodată referire și la alte melodii cântate de artiști precum Cheloo în piesele căruia textul ar fi ”mult mai dur”.

”Pentru mine a fost o surpriză, în condițiile în care sunt atâtea piese din perioada aceasta de după Revoluție, tot ce a fost protest în România – Cheloo, Paraziții – piese care poate au cuvinte și text mult mai dure. Pentru mine nu există, din perspectiva juridică, încălcarea art. 369 din Codul Penal.”, a declarat pentru Impact.ro avocatul Adrian Breazu.

Apărătorul lui Dani Mocanu consideră că versurile melodiei nu incită la ură deoarece ”nu există o trimitere directă la săvârșirea unei infracțiuni” sau la ”incitare la săvârșirea unei infracțiuni”.

Dani Mocanu, condamnat la inchisoare pentru infractiunea de incitare la ura sau discriminare
Dani Mocanu, condamnat la inchisoare pentru infractiunea de incitare la ura sau discriminare

Cum vrea Dani Mocanu să scape de condamnare

După Paști, apărătorul cântărețului va formula apel la decizia judecătorilor și spune că va solicitat încă o dată o expertiză lingivistică menită să deslușească misterul versurilor. Magistrații de la Judecătoria Pitești au respins această cerere în prima instanță.

”Bineînțeles că și eu am fost nelămurit, de aceea am solicitat ca probatoriu o expertiză lingvistică care să ne arate că nici eu, nici domnul procuror și nici instanța de judecată nu poate stabili în concret ce cuvinte din respectiva piesă fac trimitere directă la ură, la incitarea împotriva unei categorii de persoane. Lucru care ne-a fost respins, dar cred că instanța de control va intra într-un raționament normal.

Avem acel text care trebuie deslușit nu de mine care sunt parte a apărării, de un procuror sau de un judecător, ci de un expert care să stabilească în concret.”, a spus Adrian Breazu.

În rechizitoriul procurorilor se mai arată că de pe urma difuzării videoclipului pe platforma YouTube, până la finalul lui noiembrie 2019, Dani Mocanu ar fi obținut venituri din drepturi de publicitate în valoare totală de 34.000 de dolari. Cântărețul transmite prin intermediul avocatului său că suma respectivă nu a fost încasată, iar dovada plății nu există.

Dani Mocanu nu regretă publicarea melodiei

”Părere de rău ar putea fi doar în momentul în care ești convins că ai greșit, recunoști vinovăția și îți pare rău. Dar dacă tu nu ai greșit? Sunt melodii care de multe ori au fost elaborate la cererea publicului. El are un segment aparte (de public – n.r.), are niște melodii aparte și o latură muzicală mai aparte. Cred că cel mai bine o înțeleg cei cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani. Am văzut că sunt foarte mulți fani proveniți din zona acestei vârste.”, a mai transmis avocatul manelistului.

Dani Mocanu mai este implicat și în alte anchete penale. În septembrie 2017 el a fost reținut de procurorii DIICOT, împreună cu fratele său – Romario Mocanu – într-un dosar în care interpretul de manele este acuzat de fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, proxenetism și spălare de bani. În martie 2018, Dani Mocanu, fratele său și alte 9 persoane au fost trimise în judecată în același dosar.

În noiembrie 2020, artistul a fost din nou protagonistul unui nou scandal monstru care a generat un val de reacții negative, în special în mediul online, după ce în unul dintre videoclipurile sale a apărut cu un leu rănit la picior. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru cruzimi și rele tratamente împotriva animalelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI