Din delegația României la Summitul NATO de la Madrid, condusă de președintele Klaus Iohannis, a făcut parte și ministrul de Externe. La finalul reuniunii, Bogdan Aurescu a vorbit despre „Apărarea înaintată”, noul concept definit de NATO și inclus în documentul întâlnirii, numindu-l o realizare a țării noastre. Ce avantaje aduce României în cazul unui atac.
În perioada 28-30 iunie 2022, Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut parte din delegația României la Summitul NATO de la Madrid, condusă de președintele Klaus Iohannis.
Joi, la finalul reuniunii, Aurescu a declarat că, prin crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, se echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul Estic. Ministrul a adăugat că suplimentarea trupelor pe teritoriul României este „una dintre deciziile cele mai importante pe care acest Summit le-a luat şi este, evident, în favoarea intereselor de securitate ale României”.
„După cum ştiţi, noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare şi de apărare pe Flancul Estic.
Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea şi pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăşi, am obţinut-o la Summitul din 24 martie, şi anume crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul Estic. Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”, a spus Bogdan Aurescu.
Oficialul a adăugat că „foarte important este faptul că noua concepţie privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic este însoţită şi de măsuri care eficientizează această postură”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„În primul rând, e vorba despre alocarea de forţe precise, care vor întări prezenţa de pe teritoriu în cazul în care va fi necesar. Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terţ, atunci forţele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forţe care sunt deja alocate pentru ţara respectivă vor veni în sprijinul acestei activităţi de apărare de pe teritoriul respectiv”, a spus el.
Bogdan Aurescu a vorbit și despre „apărarea înaintată”, un nou concept definit de NATO în cadrul Summitului de la Madrid și despre care a spus că este o realizare a țării noastre.
Termenul de „apărare înaintată” sau „Forward Defense” este reflectat în documentul care se cheamă „Declaraţia Summitului”, deci cel care sumarizează toate deciziile care s-au luat la reuniune.
„Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspiraţie pe care şi noi, şi alţi aliaţi de pe Flancul Estic am susţinut-o şi în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluţiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a explicat Bogdan Aurescu.