Joe Biden, la finalul summitului NATO pe care l-a numit drept „istoric”: „Putin primește exact ce nu și-a dorit”

Beatrice Dumitru 30.06.2022, 17:48
Joe Biden, la finalul summitului NATO pe care l-a numit drept „istoric”: „Putin primește exact ce nu și-a dorit”

Președintele american Joe Biden a ajuns la Madrid în cea de-a doua zi a sumitului NATO, care a adus cea mai mare revizuire a apărării sale de după Războiul Rece. Liderul de la Casa Albă a făcut un anunț extrem de imporatant cu privire la faptul că SUA vor crește prezența militară în Europa, inclusiv în România. Și înainte de a se întoarce la Washington, el i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin.

Ce a spus Joe Biden la summitul NATO

Joe Biden a calificat summitul NATO de la Madrid, cel mai important din ultimul deceniu, drept „istoric”, invocând decizia de a invita Finlanda și Suedia să adere la alinața militară. El a precizat că summitul a fost despre consolidarea alianței pentru a face provocărilor și amenințărilor cu care lumea nostră se confruntă. „Vremurile se schimbă și NATO trebuie să se adapteze”, a spus liderul american.

Președintele american a abordat, de asemenea, modul în care alianța încearcă să facă față „amenințărilor directe pe care Rusia le prezintă Europei” și „provocărilor sistematice venite din partea Chinei”, relatează CNN.

Joe Biden, la finalul summitului NATO pe care l-a numit drept „istoric”: „Putin primește exact ce nu și-a dorit”
Joe Biden, alături de liderii lumii la summitul de la Madrid. Sursa foto: Twitter / Joe Biden

Ultima dată când NATO a redactat o declarație de misiune a fost acum 12 ani. La acea vreme, a caracterizat Rusia ca fiind un partener și nici măcar nu a menționat China. Lumea s-a schimbat – s-a schimbat foarte mult de atunci. Iar NATO se schimbă și ea. La acest summit, ne-am reunit legăturile pentru a face față atât amenințărilor directe pe care Rusia le reprezintă pentru Europa, cât și provocărilor sistemice pe care China le reprezintă pentru o ordine mondială bazată pe reguli”, a declarat Joe Biden.

„Putin a primit ce nu și-a dorit”

Președintele american a mai afirmat că deciziile și acordurile anunțate la summitul NATO arată că alanța militară „se îndreaptă într-un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”, iar răspunsul lumii la fiecare criză apărută din cauza invaziei ruse arată că Vladimir Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”.

La fiecare pas al acestei călătorii, am stabilit un reper al unității, hotărârii și capacităților profunde ale națiunilor democratice ale lumii de a face ceea ce trebuie făcut. Putin a crezut că ar putea rupe alianța transatlantică. A încercat să ne slăbească. Se aștepta ca unitatea noastră să se rupă. Dar obține exact ceea ce nu și-a dorit”, a spus liderul american.

„El a vrut finlandizarea NATO, dar a obținut natoizarea Finlandei. Suntem mai uniți decât oricând. Și odată cu integrarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată. Au militari serioși, ambii. Vom mări granița NATO cu 1.300 de kilometri de-a lungul frontierei ruso-finlandeze”, a adăugat Joe Biden, în contextul în care NATO a invitat Suedia și Finlanda să se alăture alianței.

La finalul summitului, Joe Biden a anunțat și un ajutor suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, care constă în asistență de securitate, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și minuție.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...