Bogdan Aurescu, discuție cu omologul sârb, Nikola Selakovic. Principala temă este problematica persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale

Elena Avramescu 27.06.2022, 07:07
Bogdan Aurescu, discuție cu omologul sârb, Nikola Selakovic. Principala temă este problematica persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, va avea, în cursul zilei de astăzi, consultări politice cu omologul sârb, Nikola Selakovic, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti, la invitaţia şefului diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu, întâlnire astăzi cu Nikola Selakovic

Conform unui comunicat transmis de MAE, se pare că toate consultările politice dintre Bogdan Aurescu şi Nikola Selakovic urmează să se axeze pe modalităţile de diversificare a dialogului politic pe linia celor două ministere ale afacerilor externe, inclusiv privind modalităţile concrete de sprijinire a parcursului european al Republicii Serbia, precum şi pe aspecte de interes privind problematica persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

„Consultările vor ocaziona, totodată, o amplă analiză a stadiului şi perspectivelor de avansare a proiectelor de conectivitate de interes major pentru ambele state, îndeosebi în domeniile transport şi energie, respectiv a proiectelor de cooperare economică şi sectorială dintre România şi Republica Serbia, inclusiv în domeniile energie, transport, turism, justiţie, afaceri interne, educaţie, cultură, tineret, inclusiv din perspectiva oportunităţilor generate prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia”, relatează Agerpres.

În plus, cei doi miniştri au în plan un schimb de vederi şi evaluări cuprinzătoare privind situaţia de securitate din regiune, în contextul agresiunii armate a Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei.

Bogdan Aurescu, discutie cu omologul sarb, Nikola Selakovic
Bogdan Aurescu, discutie cu omologul sarb, Nikola Selakovic

Spre finalul întâlnirii, ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Nikola Selakovic vor semna Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” României. dar și Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

„Vizita oficială a ministrului afacerilor externe al Republicii Serbia, Nikola Selakovic, are loc şi în contextul soluţionării de către autorităţile sârbe a aspectelor pendinte privind atribuirea proprietăţii complexului „Luceafărul” din Vârşeţ, Republica Serbia, către statul român, care a urmărit consecvent, prin demersuri politico-diplomatice, în ultimii ani acest obiectiv”, mai găsim în comunicat.

Complexul „Luceafărul” are una dintre cele mai frumoase clădiri din Vârşeţ, Republica Serbia, ce se găsește în centrul oraşului, pe un teren de aproximativ 2.460 mp. A fost construit începând cu anul 1894 şi dat în folosinţă în 1904 de elita românească din regiune, precum preoţi, avocaţi, proprietari de terenuri, a notta MAE.

Destinaţia sa iniţială a fost Banca Luceafărul, ce a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă, însă s-a transformat în epicentrul acţiunilor de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti în Voivodina.

Se pare că Nikola Selakovic va fi primit şi de premierul Nicolae Ciucă, conform programului anunţat de Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...