Anunțul momentului pentru românii care vor să iasă la pensie. Documentele necesare acum

Ana Anitoiu 05.11.2021, 08:30
Anunțul momentului pentru românii care vor să iasă la pensie. Documentele necesare acum

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a făcut un anunț pentru românii care vor să iasă la pensie. Iată ce drepturi au în preajma emiterii deciziei de pensionare, precum și ce documente sunt necesare înscrierii la atingerea limitei de vârstă.

Ce pot face românii înainte de emiterea deciziei de pensionare

Românii își pot retrage cererile de pensionare pe care le-au depus, până la momentul emiterii deciziei de pensionare, conform prevederilor articolului 103, alineatul 4 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Totodată, românii pot cere anularea deciziei de pensionare, în termen de cel mult 30 de zile de la comunicare, în conformitate cu prevederile articolului 106, alineatul 3 din aceeași lege.

Însă, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a precizat că aceste prevederi ale legii se referă doar la înscrierile noi la pensie, nu și la recalculări sau revizuiri de drepturi aflate deja în plată.

Anuntul momentului pentru romanii care vor sa iasa la pensie. Documentele necesare acum
Bancnote numarate de o persoana

Ce documente sunt necesare pentru înscriere la pensie pentru limită de vârstă

După caz, lista documentelor ce sunt necesare înscrierii la pensie pentru limită de vârstă cuprinde: cerere pentru înscrierea la pensie; carnetul de muncă în original şi copie; carnetul de muncă pentru membrii CAP în original şi copie); carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, tot în original şi copie; precum și alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată.

De asemenea, lista cuprinde: actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie); diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi; dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate; precum și livretul militar (original şi copie).

Alte documente ce pot fi necesare înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, sunt, după caz: adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite şi speciale, în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme); procura specială, pentru mandatar (original şi copie); adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original).

Lista poate continua cu: acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au dat viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, precum și alte acte prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...