Cu cât vor creşte pensiile din ianuarie 2022. Raluca Turcan, anunţ oficial

Beatrice Dumitru 01.11.2021, 17:39
Cu cât vor creşte pensiile din ianuarie 2022. Raluca Turcan, anunţ oficial

Pensionarii vor să afle ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor promisă de Guver în anul 2022. Pe fondul creșterii prețurilor, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a precizat că oamenii au nevoie de sprijin și a anunțat cu cât se vor majora pensiile, dar și alocațiille pentru copii în anul următor.

Cîți bani vor primi pensionarii și copiii în 2022

În anul 2023 va începe recalcularea pensiilor și are ca scop creșterea veniturilor foarte mici. Se pare că mai mult de jumătate din pensiile aflate în plată vor crește. Dar până atunci, pensionarii ar trebui să primească mai mulți bani la începutul anului 2022, așa cum prevede Legea Pensiilor.

Cu cât vor creşte pensiile din ianuarie 2022. Raluca Turcan, anunţ oficial
Raluca Turcan, anunț despre creșterea pensiilor și alocațiilor în 2022.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că pensiile vor fi indexate cu 6% anul viitor, dar Guvernul intenționează ca această creștere să fie mai mare. De asemenea, alocațiile pentru copii vor fi majorate cu 20% la 1 ianuarie 2022.

Un efort realist şi sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă: creşterea alocaţiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta; de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenţia fiind ca această creştere să fie mai mare; vom menţine direcţia de creştere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali”, a precizat Raluca Turcan.

„Costul cheltuielilor cu pensii, salarii şi asistenţă socială este de peste 90% din veniturile statului”

Ministrul Muncii a explicat că Guvernul trebuie să păstreze un echilibru bugetar pentru a se putea asigura o bază reală pentru creșterea venturilor. În România, în evidența sistemul public de pensii există aproximativ 5 milioane de pensionari.

Costul cheltuielilor cu pensii, salarii şi asistenţă socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 de miliarde de lei în plus faţă de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca aceşti bani? Din investiţii? Am arunca în aer singurul motor real de creştere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în ţară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistenţa socială ţintită, atragerea banilor din PNRR şi exerciţiul financiar european viitor”, a mai spus ministrul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...