Anul Nou Chinezesc 2024, pe ce dată începe. Tradiții și obiceiuri

Emanuela Pană 09.02.2024, 18:43
Anul Nou Chinezesc 2024, pe ce dată începe. Tradiții și obiceiuri

Anul Nou Chinezesc 2024, cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii sau Anul Nou Lunar, este o sărbătoare plină de culoare și tradiții străvechi, care are loc la o dată diferită în fiecare an. Anul Nou Chinezesc este cel mai important festival din China, reprezentând un eveniment major în Asia de Est. 

Când este Anul Nou Chinezesc 2024? 

Anul Nou Chinezesc (Anul Nou Lunar, Festivalul Primăverii, Tet și Seollal) este un festival care sărbătorește începutul unui nou an în calendarul tradițional chinezesc lunisolar și reprezintă un moment de celebrare a zeităților și strămoșilor. De Anul Nou Chinezesc, oamenii obișnuiesc să viziteze membrii familiei.  

Data festivalului variază de la un an la altul, deoarece este determinată de calendarul lunar chinezesc. În 2024, această sărbătoare începe pe 10 februarie (sâmbătă), inaugurând Anul Dragonului. Data se schimbă în fiecare an, însă este întotdeauna undeva în perioada 21 ianuarie – 20 februarie. 

Festivitățile demarează cu zile înainte de data oficială și se întind pe parcursul a aproape o lună, culminând cu Festivalul Lanternelor pe 24 februarie. Această perioadă este marcată de un amalgam de ritualuri și obiceiuri care reflectă bogăția și diversitatea culturală a tradițiilor chinezești.  

În vechime, era considerat un timp favorabil pentru venerarea zeilor și a străbunilor, devenind totodată un obicei ca oamenii să își viziteze familiile și să celebreze împreună, în sânul comunității. Fiecare an nou este simbolizat de unul dintre cele 12 animale din zodiacul chinezesc. Anul 2024 va fi Anul Dragonului de lemn, care simbolizează tăria, puterea și norocul. 

Citește și: Cele mai norocoase zodii în zodiacul chinezesc. Ei au noroc pe toate planurile

Tradiții de Anul Nou Chinezesc 2024 

În tradiția asiatică, acest interval din an este dedicat aducerii de omagii zeităților și strămoșilor. Obiceiurile și tradițiile locale pot să difere semnificativ, dar împărtășesc aceeași temă: încheierea anului precedent și primirea cu bucurie a norocului și prosperității în noul an. 

Anul Nou Chinezesc 2024
Traditii si obiceiuri de Anul Nou Chinezesc

Este un moment în care prietenii, familia și cei dragi se reunesc – și, la fel ca în cazul Anului Nou Gregorian, este o ocazie în care se stabilesc obiective și rezoluții pe care oamenii își doresc să le realizeze în anul următor.  

Reuniunea cu familia și prietenii este un element esențial al sărbătorii Festivalului Primăverii. Prin urmare, mulți călătoresc în această perioadă sau se întorc acasă pentru a petrece timp împreună. În mod tradițional, această sărbătoare este celebrată acasă, în intimitatea căminului.  

Iată câteva dintre cele mai populare tradiții asociate Anului Nou Chinezesc: 

Curățenia generală în casă 

Se crede că prin curățenia de primăvară se îndepărtează ghinionul și se face loc pentru noroc și prosperitate în noul an. 

Decorarea locuinței 

Ușile și ferestrele sunt decorate cu hârtii roșii și inscripții care aduc noroc, prosperitate și sănătate. 

Purtarea de haine noi  

Chinezii obișnuiesc să poarte haine noi cu ocazia Festivalului Primăverii (cum fac, de altfel, și românii de Anul Nou), pentru a marca un nou început și pentru a atrage noroc în anul următor. 

Mese festive în familie 

Anul Nou Lunar aduce familiile împreună, iar Ajunul Anului Nou Chinezesc este deosebit de important, fiind momentul în care oamenii se strâng la masă. Cina din ajunul Anului Nou Chinezesc este denumită ”cina reuniunii”. 

Sobres roșii (Hong Bao) 

Se oferă copiilor și celor necăsătoriți plicuri roșii cu bani, ca simbol al norocului și protecției. 

Focuri de artificii și petarde 

Se aprind pentru a alunga spiritele rele și ghinionul, dar și pentru a aduce noroc și fericire.  

Vezi și: Ce este calendarul lunar: după el funcționează Anul Nou Chinezesc

Caracteristicile dragonului în zodiacul chinezesc 

Dragonul, singura creatură mitologică din zodiacul chinezesc, este considerat un simbol al norocului, puterii și al autorității. Persoanele născute în anul Dragonului sunt adesea văzute ca fiind pline de energie, carismatice și capabile să conducă și să inspire pe alții.  

În unele cazuri, dragonii pot fi considerați agresivi, iar când sunt supărați, ar putea fi mai puțin deschiși criticilor. Cu toate acestea, este important să înțelegem că dragonii nu se văd nici iritanți, nici aroganți. Mai degrabă, ei își propun să rupă barierele tradiționale și să deschidă calea către un viitor mai promițător. 

Anul Dragonului 2024 promite a fi un an de creștere, ambiție și realizări mari pentru toți cei care sunt pregătiți să își asume riscuri și să își urmeze visele cu determinare. Se spune că Dragonul aduce schimbări majore, dar și posibilități infinite de succes și prosperitate. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...