Ce este calendarul lunar: după el funcționează Anul Nou Chinezesc

Gabriel Peneș 24.01.2023, 17:07
Ce este calendarul lunar: după el funcționează Anul Nou Chinezesc

De-a lungul timpului, oamenii au găsit diferite modalități de a calcula trecerea timpului, schimbarea anotmpurilor, fie din rațiuni ritualic-religioase, fie din necesități ce țineau de agricultură. Dar aceste sisteme de calcul din care au rezultat calendarele au fost foarte diverse în istorie. Unul dintre ele este și calendarul lunar, cel pe care se bazează și Anul Nou Chinezesc, dar și zodiacul țării Marelui Zid.

Ce este calendarul lunar

Încă din neolitic, umanitatea a creat calendare pentru a ține socoteala schimbării anotimpurilor. Acest lucru a dus la crearea unor diverse sisteme de calcul al trecerii timpului, implicit a anilor. La ora actuală, majoritatea țărilor folosesc calendarul gregorian, introdus de Papa Grigore al XIII-lea în 1582. Acesta este un așa-numit calendar solar, une un an solar este măsurat prin durata unei rotații a Pământului în jurul Soarelui și este echivalent cu 365,2422 zile.

Dar calendarul solar nu este singura cale de a măsura timpul. Foarte important pentru o bună parte din omenire este și calendarul lunar, cel pe care se bazează și Anul Nou Chinezesc, precum și zodiacul ce provine din țara Marelui Zid. De altfel, conform acestuia, duminică, 22 ianuarie, am intrat în Anul Iepurelui, aceasta fiind data începerii sărbătoririi Anului Nou Chinezesc în 2023, scrie iflscience.com.

Un calendar lunar este un calendar reglat după fazele Lunii. O lună, într-un asemenea calendar, are 29,5 zile și reprezintă o perioadă de 12 lunații, adică intervalul de timp dintre două faze ale Lunii). Rezultă în cele din urmă un an cu 354,37 de zile, adică durata anului lunar. Anul Nou calculat după acest sistem nu are o dată fixă, ci poate varia. În general, se desfășoară în lunile ianuarie – februarie.

Ce este calendarul lunar: după el funcționează Anul Nou Chinezesc
Anul Nou Chinezesc este calculat pe baza calendarului lunar, iar în 2023 a început pe 22 ianuarie, fiind sub semnul iepurelui

După el funcționează Anul Nou Chinezesc

Pe de altă parte, un calendar lunar care ia și anotimpurile în considerare este un calendar luni-solar. Acesta se bazează atât pe ciclul anual al Soarelui cât și pe ciclul regulat al fazelor Lunii. Pentru a rezolva corespondența ciclului anotimpurilor cu ciclul lunilor, aceste calendare sunt bazate pe un calendar lunar, dar în care anul este ajustat la circa fiecare trei ani cu câte o lună intercalară.

Anii, prin urmare, nu au același număr de zile, nici chiar același număr de luni. Într-adevăr, douăsprezece luni lunare au o durată aproximativ egală cu 354 de zile (12×29,5), adică cu circa 11 zile mai puțin față de anul solar, ceea ce ar produce foarte repede o derivă în raport cu anotimpurile.

Adăugând o a treisprezecea lună la fiecare aproximativ trei ani se reușește realizarea corespondenței acestor ani de 12 sau de 13 luni lunare cu anul solar care ritmează cu anotimpurile. Un an cu treisprezece luni lunare poartă numele de an embolismic. El poate servi la prezicerea constelației în apropierea căreia se va produce Luna plină.

Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi.

În același context, calendarul chinezesc este o desfășurare de 12 ani, iar fiecare an este numit după un animal. Oamenii care se nasc într-un anumit an se presupune că preiau din trăsăturile acelui animal care redă numele anului chinezesc.

Cele 12 animale care au oferit cei 12 ani ai calendarului și, implicit, zodiile din zodiacul chinezesc, sunt următoarele: șobolanul, bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. În 2023, Anul Nou Chinezesc a început pe 22 ianuarie și va sta sub semnul iepurelui.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....