Anul din care vor avea și angajații de la privat vouchere de vacanță. S-a depus proiectul de lege

Mihnea Tălău 09.03.2023, 09:48
Anul din care vor avea și angajații de la privat vouchere de vacanță. S-a depus proiectul de lege

O veste bună și pentru angajații din mediul privat. Un proiect legislativ depus marți, 7 martie, la Senat, propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat, nu numai bugetarilor.

Ar putea intra în aplicare din luna ianuarie 2024

Acest proiect, care se dorește a intra în aplicare din luna ianuarie 2024, se află însă abia la începutul parcursului legislativ, trebuind să fie adoptată de deputați, Camera fiind forul decizional, și aprobată prin semnătura președintelui statului.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță prevede că angajatorii privați pot cere de la stat, mai exact, de la finanțele publice județene, vouchere de vacanță pentru angajații lor, în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se precizează în proiect.

Angajatii de la privat vor primi si ei vouchere de vacanta

Se mai elimină din inechitățile dintre bugetari și angajații în mediul privat

În propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR se amintește despre efectul benefic al acordării voucherelor de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar.

„Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul, așa cum este întocmit, mai elimină din inechitățile dintre cele două categorii de salariați, bugetari și cei din sectorul privat. Nu în ultimul rând, valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se arată în documentul citat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...