ANPC avertizează românii! Cum să evite să fie păcăliți cu privire la reducerile de iarnă care încep curând în magazine

Andreea Bisinicu 06.01.2021, 15:48
ANPC avertizează românii! Cum să evite să fie păcăliți cu privire la reducerile de iarnă care încep curând în magazine

ANPC avertizează românii! Cum să evite să fie păcăliți cu privire la reducerile de iarnă care încep curând în magazine. Ce trebuie să faci pentru a nu pica în plasa ofertelor false, care promit reduceri de până la 70%. Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor evidențiază care sunt factorii principali care trebuie urmăriți atunci când verificăm promoțiile existente în magazin.

Cum să eviți să fii păcălit de reducerile de iarnă false din magazine

Am ajuns în luna ianuarie. Știți ce înseamnă asta, nu? Da, ați ghicit. Reducerile de iarnă au luat cu asalt magazinele, iar românii pasionați de shopping se înghesuie să cumpere cele mai tari produse la cele mai avantajoase prețuri. Dar cum evităm să ne lăsăm păcăliți de mirajul prețurilor infim de mici? Paul Anghel, cel care deține funcția de director general al ANPC sfătuiește românii să aibă grijă, în această perioadă, la ofertele pe care le găsesc în magazinele lor preferate. E foarte important, susține el, să citim etichetele produselor pentru a verifica dacă retailerii au menționat și prețul inițial al articolului, cel de la care a pornit oferta și prețul nou, calculat după reducere.

„Consumatorii trebuie să ştie că orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile ‘preţ nou’, ‘preţ vechi’ lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat, indiferent de tipul de vânzare cu preţ redus (soldare, lichidare, promoţionale). Orice vânzare cu preţ redus, indiferent de tip, trebuie să fie însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea ei (‘soldare/soldări/solduri’, ‘lichidare’, ‘promoţii’), însoţită de data de debut şi de durata acesteia”, afirmă Paul Anghel, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru Agerpres.

Reducerile de iarna iau cu asalt magazinele din Romania. Cum verifici daca ofertele sunt adevărate sau false
Reducerile de iarna iau cu asalt magazinele din Romania. Cum verifici daca ofertele sunt adevărate sau false

Cum verifici dacă promoțiile sunt adevărate sau nu

Cum să eviți să fii păcălit de reducerile de iarnă false din magazine. De asemenea, atunci când perioada reducerilor este în plină desfășurare, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor subliniază faptul că responsabilitatea brandurilor este de a anunța clienții sau potențialii clienți de valabilitatea ofertei și câte articole mai sunt disponibile pe stoc. De asemenea, în momentul cumpărării, consumatorii trebuie să verifice dacă reducerea de preţuri anunţată este identică cu cea reală.

Acest lucru se poate face foarte ușor, folosind cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casa de marcat, dacă preţul afişat este cel facturat. Cât privește reducerile promoționale de tipul „3 la preţ de 2”, clienții trebuie să fie vigilenți și să verifice preţul individual al produselor. Acesta trebuie să fie afișat, obligatoriu, la vânzare, pentru a-l putea compara cu preţul pachetului promoţional.

Urmăriți Impact.ro și pe