Animalul care revine în România după 100 de ani. A fost adus înapoi din Germania, va prelua controlul

Ana Anitoiu 24.12.2021, 13:00
Animalul care revine în România după 100 de ani. A fost adus înapoi din Germania, va prelua controlul

Un animal revine într-o zonă din România după mai bine de 100 de ani. A fost adus înapoi din Germania, iar conform specialiștilor, prezența lui are numeroase beneficii atât asupra mediului, împotriva unor dezastre, cât și pentru industria turismului, deoarece multe persoane sunt interesate de această specie.

Ce animal revine în România după 100 de ani

La inițiativa Fundației Conservation Carpathia, după doi ani în care s-au desfășurat studii științifice și socio-economice, un animal ce a fost absent timp de peste un secol a fost readus în sud-estul Munților Făgăraș, în albiile râurilor Dâmbovița, Argeșel și Râul Târgului din județul Argeș.

În total, conform Fundației Conservation Carpathia, vor fi reintroduse în România 90 de exemplare de castor, treptat, în următorii trei ani. Dintre aceștia, 70 vor fi capturați și relocați din bazinul râului Olt, unde au ajuns să dezvolte o populație sănătoasă și viabilă. Pentru a fi asigurată diversitatea genetică, restul de 20 vor proveni din populația de pe fluviul Elba, ce traversează Cehia și Germania.

Relocarea castorilor se va face în fiecare an, primăvara și toamna, în perioade în care se poate interveni asupra familiilor acestei specii fără a produce dezechilibre în structura lor. Inițial, fiecare exemplar va fi marcat cu emițătoare, ca să poată fi monitorizat. Ulterior, când puii vor prelua controlul, fundația va continua să urmărească toate semnele de castori.

Animalul care revine in Romania dupa 100 de ani
Castori, adusi in sud-estul Muntilor Fagaras

Ce beneficii va aduce în România acest animal

Specialiștii fundației au ales cele mai bune zone pentru a aduce castorii, unele aflate departe de comunități, astfel încât animalele să stea departe de sate. Experții au explicat și ce beneficii vor aduce exemplarele de castor sau „breb” în țară. Specia mai este numită și „inginerul ecosistemelor”. Vezi și ce animale sunt ocrotite de lege în România!

„Dintre beneficiile prezenței castorilor în sud-estul Munților Făgăraș se poate sublinia contribuția la purificarea și filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente și substanțe nutritive.

De asemenea, sporesc bogăția naturală prin crearea de zone umede, suprafețe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană și adăpost pentru alte specii: păsări, pești, insecte, amfibieni. Un alt beneficiu este încurajarea dezvoltării lăstarilor tineri de specii lemnoase, în special salcia.

În plus, castorii contribuie la extinderea zonelor umede și creșterea capacității terenurilor de a stoca mai multă apă, astfel pot reduce semnificativ viteza debitului și chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundațiilor”, arată un comunicatul de presă al fundației.

Totodată, prezența castorilor în țară poate atrage mii de turiști anual, în contextul în care numeroși oameni sunt pasionați de faună și natură, în general. În acest scop, fundația are în plan să înființeze trei centre de informare turistică în Rucăr, Lerești și Nucșoara, județul Argeș, unde cei interesați să poată afla mai multe despre cu această specie. Vezi și topul celor mai bizare animale de pe Pământ!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...