Animale ocrotite de lege în România. Ce specii se află pe listă

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 08.10.2021, 11:00
Animale ocrotite de lege în România. Ce specii se află pe listă

Lista animalelor ocrotite de lege în România este destul de lungă, deoarece multe specii sunt pe cale de dispariție. De-a lungul timpului, din cauza braconajului, au dispărut de pe teritoriul românesc bourul, castorul, marmota sau vulturul zăgan.

Animale România. Când a dispărut zăganul

Animalele din România protejate de lege nu pot fi vânate, indiferent de anotimp sau de locul în care se află acestea. An de an, mii de specii rare ajung să fie în pericol de dispariție, fie din cauza braconajului, fie din cauza lipsei surselor de hrană.

De exemplu, printre animalele din România care au dispărut complet se numără zăganul sau vulturul bărbos. Ultimul exemplar ar fi fost împușcat în anul 1927. După mai bine de opt decenii, el a reapărut în țară, dar a fost văzut un singur exemplar. El este cea mai mare pasăre din Europa și măsoară aproximativ 3 metri.

Animale ocrotite de lege in Romania. Ce specii se afla pe lista
Capra neagra

Animale ocrotite de lege în România. Capra neagră și ciocârlia

La începutul anului trecut, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor de atunci, Costel Alexe, a anunțat că vor fi puse sub protecție capra neagră și ciocârlia, în contextul în care vânarea lor a fost permisă ”fără nicio restricție”.

”Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista IUCN a speciilor ameninţate cu dispariţia. La rândul său, capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie.

În acest sens, vom transmite Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii, pe care le consider şi emblematice şi, evident, foarte importante pentru ţara noastră”, a mai spus Costel Alexe.

Lista animalelor ocrotite de lege în România

Pe lista animalelor ocrotite de lege în România, conform Enciclopediei României, se mai află, printre altele: aspretele, lostrița, broasca țestoasă dobrogeeană și cea din Oltenia, șarpele și șopârla de nisip, șarpele lui Esculap, vipera, cocoșul de mesteacăn și cel de munte, corbul și dropia.

De asemenea, pe lista animalelor ocrotite de lege în România se află: egreta mare și egreta mică, lebăda cucuiată și cea de iarnă, lopătarul, pelicanul comun și cel creț, piciorongul, stârcul cenușiu, sfrânciocul mare, uliul alb și cel sur, vulturul codalb, hoitar, pescar, pleșuv sur și pleșuv brun, huhurezul mare și cel de pădure, gaia roșie, râsul și zimbrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...